NKÚ by měl kontrolovat i státní firmy, míní protikorupční organizace

Praha – Nevládní organizace zabývající se bojem s korupcí dnes podpořily návrh sněmovních výborů, aby byly kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) rozšířeny také na firmy ovládané státem a samosprávami. Podle nich se proti návrhu z parlamentních stran staví jen ODS. Zástupci těchto organizací se obávají, že koalice od návrhu ustoupí. ODS se ale proti nařčení ohradila.

Vládní návrh nyní pravomoci NKÚ rozšiřuje pouze na obce a další subjekty, ale ne na jimi řízené obchodní společnosti. Na podzim VV a TOP 09 ve sněmovně podaly pozměňovací návrhy, které mají umožnit, aby NKÚ kontroloval veškeré veřejné instituce, tedy například i firmy s podíly státu, krajů a obcí. Jde mimo jiné o České dráhy a energetický gigant ČEZ.

David Ondráčka z Transparency International poznamenal, že je řada argumentů, proč k tomuto kroku přistoupit. „Podívejte se na zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o tom, jakým způsobem proniká organizovaný zločin do státních firem,“ řekl. Podle něj je také možné „v přímém přenosu“ sledovat řadu skandálů od střetu zájmů v ČEZu až po situaci v pražském dopravním podniku. Ondráčka ji označil za „klasický příklad organizovaného zločinu“.

„Není pravda, že ODS blokuje úpravu pravomocí NKÚ. Naši ministři pro ni hlasovali ve vládě. Návrh poslance Polčáka, který se rozhodl koaličně dohodnutou novelu doplnit o rozšíření kontrol NKÚ na státní a městské firmy, ale prakticky nic nepřináší,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „ODS by měla být také vázána koaliční smlouvou, která hovoří o tom, že koalice prosadí zvýšení kontrolních mechanismů právě i na úrovni těchto obchodních společností, jež kontroluje stát,“ myslí si ale Stanislav Polčák (TOP 09). 

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ale tvrdí, že v koaliční smlouvě je rozšíření kompetencí NKÚ pouze v duchu nynějšího vládního návrhu. „Slibují si, že to je ještě lepší nestátní a garantovaná auditorská firma, to já si opravdu nemyslím, že je,“ řekl Benda ČT. Už dříve se vyjádřil v tom duchu, že posílat NKÚ do soukromých firem je omyl. Podle Bendy má firmu kontrolovat trh. 

Podle Martina Fadrného z Ekologického právního servisu jde o standard, který funguje ve všech okolních zemích. Nevládní organizace chtějí, aby pravomoci NKÚ byly systémově rozšířeny. „Může to zvýšit tlak na hospodárnost a kontrolu,“ domnívá se Ondráčka. Existuje totiž podezření, že z firem se státní účastí mohou téci peníze politickým stranám formou černého financovaní. Komentátor Respektu Ondřej Kundra ve Studiu ČT24 zmínil v této souvislosti například Lesy ČR. 

V úterý odpoledne mají o problematice diskutovat vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake a právě poslanci Polčák a Benda.

Vládní návrh novely by NKÚ umožnil kontrolovat také zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků nebo například Českou televizi a Český rozhlas.

O NKÚ se dnes hovořilo i v jiných souvislostech. Prezident úřadu František Dohnal totiž končí ve funkci. Definitivně dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Výkon jeho funkce se s odsouzením neslučuje.

Vydáno pod