Soud potvrdil Dohnalovi podmínku, v čele NKÚ končí

Praha – Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal končí ve své funkci. Městský soud v Praze totiž odmítl jeho odvolání, čímž potvrdil podmíněný trest, který již dříve Dohnal dostal za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady pro audit hospodaření úřadu. Odsuzující verdikt je pravomocný, původní vynesl loni v srpnu Obvodní soud pro Prahu 7. Dohnala teď v čele úřadu zastoupí dosavadní viceprezident Miloslav Kala.

Předseda odvolacího senátu Bohuslav Horký uvedl, že NKÚ je nezávislým kontrolním orgánem a jeho nezávislost nemohla zpochybnit kontrola hospodaření s majetkem státu. „Všechny orgány, všechny úřady musí být podrobeny příslušné kontrole z hlediska způsobu nakládání s finančními prostředky a hmotnými prostředky České republiky,“ uvedl Horký. Je podle něj třeba odlišit Dohnalovo oprávnění jako šéfa NKÚ od jeho pravomocí jako správního úředníka, který nakládá se státním majetkem. „V rámci takovéto své pozice si nepochybně musel být vědom toho, že je povinen se kontrole podrobit,“ řekl soudce při odůvodnění rozhodnutí. Trest označil Horký za přiměřený.  

„My samozřejmě využijeme všech opravných prostředků,“ řekl novinářům po dnešním jednání Dohnalův advokát Václav Vlk. „V případě, že se později prokáže, že měl (Dohnal) pravdu, bude to spíš o náhradách škody, které mu bude Česká republika platit, než o tom, že by byl schopen jít zpátky do funkce, protože bude, předpokládám, obsazena někým jiným,“ odpověděl Vlk na dotaz, zda by se v případě, že by Nejvyšší soud rozsudek zrušil, chtěl jeho klient vrátit do funkce. Připustil ovšem, že v budoucnu by mohla nastat situace, kdy by v čele NKÚ stáli dva lidé. Podle kuloárových informací se spekuluje o tom, že by Dohnala mohl nahradit dosavadní ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

Vlk podotkl, že již dva roky u pražského městského soudu leží správní žaloba, která řeší právě postavení prezidenta NKÚ ve vztahu k Poslanecké sněmovně. „Trestní soud rozhodl sám bez toho, že by vyčkal na tu civilní žalobu tak, jak to normálně má být. Myslím si, že pan inženýr Dohnal bude úspěšný u té vyšší instance, asi i v těch civilních věcech, ale už je to k ničemu,“ doplnil obhájce.

Budova Nejvyššího kontrolního úřadu
Zdroj: ČT24

Premiér Petr Nečas (ODS) není překvapen dnešním rozhodnutím Městského soudu v Praze, který potvrdil podmíněný trest pro šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Podle předsedy vlády se nyní potvrdily pochybnosti, které na adresu prezidenta NKÚ vyslovil už v minulosti. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) doufá, že dnešním rozhodnutím soudu končí „nepříjemná situace, která dlouhodobě znevěrohodňovala fungování Nejvyššího kontrolního úřadu“. Peake připomněla, že shodou okolností v úterý jedná koaliční skupina, která má řešit postavení NKÚ a rozšíření jeho pravomocí. Aktuální bude podle ní také ta část jednání koaliční skupiny, která by se měla věnovat pravidlům pro výběr kandidáta na pozici prezidenta NKÚ.

Obvodní soud prezidenta NKÚ uznal vinným ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a vyměřil mu osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Městský soud rozsudek potvrdil. Proti verdiktu je nyní možné podat pouze mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rozsudek je však pravomocný a zákon o NKÚ říká, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin. Dohnal již dříve namítal, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. „Kdybych byl nyní postaven do stejné situace, postupoval bych naprosto stejně jako v minulosti,“ řekl před časem.

Dohnal dostal podle obžaloby na konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku úřadu. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Protože je jako šéf NKÚ zodpovědný za jeho hospodaření, chtěl podle žalobců zabránit kontrole a vyhnout se postihu za případné chyby.

Vydáno pod