Člověk v tísni udělí podzemní síti lékařů v Sýrii cenu Homo Homini

Praha – Člověk v tísni udělí podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků, známé jako Doctors Coordinate of Damascus, cenu Homo Homini za rok 2011. Tu Člověk v tísni každoročně uděluje osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie. Ocenění převezme jeden z koordinátorů syrských lékařů 6. března na zahájení mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět.

Lékaři získávají ocenění za mimořádnou odvahu a nasazení, s nimiž v bezprostředním ohrožení vlastních životů pomáhají civilistům raněným při represích syrského režimu. Člověk v tísni cenu každoročně uděluje osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie.     

„Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíce vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá. Zvláštní složky represivního aparátu Asadova režimu totiž systematicky pátrají v běžných nemocnicích a raněné z demonstrací odvážejí, vězní, nezřídka mučí či popravují,“ shrnul důvody ocenění syrských lékařů ředitel společnosti Šimon Pánek.   

V širším smyslu je cena určena všem lékařům a zdravotníkům, kteří v současné době v Sýrii ošetřují raněné, ať již tajně, či v nemocnicích ostřelovaných měst a předměstí. Podzemní lékaři v současnosti působí v šesti syrských provinciích a nárazově ošetřují až 100 raněných denně. Mnoho podzemních lékařů bylo raněno či zatčeno. Další, včetně jednoho ze zakladatelů sítě, byli zabiti.   

Šimon Pánek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Loni cenu dostal kyrgyzský politický vězeň Azimžan Askarov, který dlouhodobě hájí lidská práva a zájmy nespravedlivě obviněných. Sám byl předloni v rámci zmanipulovaného soudního procesu odsouzen k doživotnímu vězení.