K Rampulovu odvolání prý nebyl dostatečný důvod

Praha - Rozsudek Městského soudu v Praze, který zrušil rozhodnutí o odvolání Vlastimila Rampuly z funkce pražského vrchního státního zástupce, nabyl právní moci. Podle ministerstva spravedlnosti senát uvedl, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman návrh na Rampulovo odvolání dostatečně neodůvodnil. Rovněž se prý neprokázalo, že závažně porušil své povinnosti. Rampula by se měl pravděpodobně opět ujmout funkce ve středu. Zeman zrušil dočasný mandát Stanislavu Mečlovi, který zastupitelství do teď vedl. Mečl se vrací do Brna.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zbavil Rampulu funkce loni v říjnu. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové mu vytýkal například to, že vážně porušil povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců a nesjednal nápravu. „V tomto směru nebylo prokázáno, že vytýkaná pochybení vyžadovala opatření vrchního státního zástupce a že nešlo o formální, bagatelní nedostatky, které navíc napravili podřízení státní zástupci,“ uvedla mluvčí.

Dalším důvodem v návrhu na Rampulovo odvolání byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB). Měl své podřízené vydat pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku. „Zde soud shledal, že k porušení povinnosti vrchního státního zástupce nedošlo, takový pokyn je vrchní státní zástupce oprávněn vydat. Dozorová státní zástupkyně ve správním řízení navíc uvedla, že finální rozhodnutí o podání odvolání učinila sama, bez jakéhokoli ovlivňování,“ uvedla mluvčí.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti, pro ČT:

„Ministerstvo spravedlnosti žádnou chybu neudělalo, žádné procesní pochybení v dlouhém, několikaměsíčním sporu nebylo městským soudem nalezeno. To je pro nás dobrá zpráva.“

„V hodnocení důvodů lze na to mít různý pohled. Pan Zeman, stejně tak ministerstvo, považoval důvody za závažné, soud důvody považoval za méně závažné. V žádném případě soud neřekl, že by pan Rampula neporušil zákon.“

Pospíšil také komentoval informace, že by mohl z resortu spravedlnosti odejít na školství. Žádnou takovou nabídku prý nemá.

„Pokud bych byl odejit, zvažoval bych spíše omezení svých aktivit v politice.“

Pospíšil podá kasační stížnost

Ředitelka Pospíšilova kabinetu Veronika Ludvíková řekla, že se nyní odůvodněním soudu zabývají experti ministerstva. Ministr může proti rozhodnutí podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek. Podle Ludvíkové se již Pospíšil rozhodl, že ji podá.

Podle Zemana jde o první případ, kdy soud judikuje závažnost důvodů, pro které je možné odvolat vedoucího státního zástupce. Doposud se prý taková kauza soudně neřešila. „Jsem rád, že by do diskuse mohl přispět i Nejvyšší správní soud a vyjasnit, které důvody jsou závažné,“ řekl. Zatím si prý nestačil rozhodnutí dopodrobna prostudovat. „Měl jsem velice krátkou dobu na to, abych si rozsudek prostudoval. Bude-li potřeba, tak ten návrh rozšířím,“ řekl doslova.

Soudce Jan Sváček:

„Chtěl bych vyzdvihnout velmi seriozní přístup pana ministra, nejvyššího státního zástupce i pana Mečla, kteří jsou tím rozhodnutím velmi dotčeni, a já s velkou radostí konstatuji, že ani před rozhodnutím věci samé, ani poté nikdo z nich neměl tendenci zpochybňovat rozhodnutí nezávislého soudu.“

Jiří Pospíšil
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Zeman zatím nepotvrdil, že podá další návrh na Rampulovo odvolání

Také Rampula verdikt nyní studuje a nechce ho předčasně hodnotit. „Už v tuto chvíli však lze nade vší pochybnost konstatovat, že moje odvolání z funkce vrchního státního zástupce v Praze bylo nedůvodné, když soud nepřisvědčil ani jednomu z důvodů uváděných ministrem spravedlnosti,“ uvedl. Doplnil, že bude další postup ohledně návratu do funkce nyní koordinovat se Zemanem.

Zeman již s Rampulou hovořil. „Dnes jsem zaslal panu doktoru Mečlovi rozhodnutí o zrušení jeho dočasného přidělení k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze,“ uvedl. Mečl prý předá úřad Rampulovi a ve středu se vrátí na Nejvyšší státní zastupitelství. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) napsal, že Zeman na Pospíšilův pokyn chystá další návrh. Nejvyšší státní zástupce to však zatím nepotvrdil. Uvedl, že se rozhodne až po podrobném prostudování verdiktu. 

Na ministra Pospíšila se dnes také snesla kritika z koaličních řad. „Jedná se o nejméně dobrou variantu pro pana ministra, v okamžiku, kdy vedl tak dlouhé správní řízení,“ prohlásil poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. „Zodpovědnost z toho musí vyvodit vláda,“ dodal šéf Věcí veřejných Radek John. Premiér Petr Nečas je nyní na dovolené. K věci se vyjádří ve čtvrtek.

Protikorupční organizace Rampulův návrat kritizují

Rampulův návrat považují za nepřijatelný občanské sdružení Veřejnost proti korupci a Nadační fond proti korupci. Podle jejich zástupců Hany Marvanové a Karla Janečka „v minulosti opakovaně selhal, a nemá proto co pohledávat v systému výkonu spravedlnosti demokratické země“. Zároveň je prý podezřelý, že v některých kauzách jednal podle politického zájmu.

Podobně se vyjádřil i ředitel české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka. Podle něj musí mít pražský vrchní státní zástupce osobní integritu a důvěryhodnost. „Tu Vlastimil Rampula postrádá z důvodů, které byly mnohokráte zmiňovány a lze je shrnout jako podezření z maření stíhání závažné trestné činnosti a podezření na kontakty s osobami z prostředí organizovaného zločinu,“ sdělil. Pospíšil si podle něj ve snaze o očistu státního zastupitelství zaslouží podporu, kterou by mu měl dát i premiér Nečas.