Pátek bude nejteplejší v týdnu, deště přejdou v březnu ve sníh

Praha – Během čtvrtka přibude nad Českou republikou oblačnost, občas pak zaprší především od severozápadu území. Ráno se budou teploty pohybovat kolem nuly a odpoledne se o čtyři až osm dílků na teploměru vyšplhají. Také během pátku by měla přetrvávat oblačnost, ale odpoledne by se teploty měly dostat až na dvanáct stupňů. Proto by pátý den v týdnu měl být jeho nejteplejším. V závěru února a na začátku března bude v Česku převážně oblačno a deštivo, v týdnu po 10. březnu dešťové srážky přejdou ve sněhové.

Nejnižší teploty klesnou k minus deseti stupňům Celsia, přes den by teploměr mohl ukázat i osm až deset stupňů. Dnes o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové očekávají, že počasí v následujících třiceti dnech bude teplotně i srážkově průměrné. Závěr února přinese oblačno až zataženo s deštěm, který ve vyšších polohách přejde ve srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou k minus třem stupňům Celsia, ve dnech se zmenšenou oblačností a na sněhové pokrývce teploměr ukáže kolem minus sedmi stupňů. Přes den bude od dvou do osmi stupňů, přechodně až deset stupňů Celsia, uvedl ČHMÚ.

Také začátek příštího měsíce bude oblačný s přeháňkami, na horách by měl padat sníh. Kolem 10. března bude oblačnosti přibývat, déšť postupně přejde ve sněžení. Očekávají se teploty v rozmezí od minus šesti do tří stupňů v noci, při vyjasnění by se mohlo ochladit až na minus deset stupňů. Přes den rtuť vystoupá na dva až osm stupňů Celsia.

Od 11. do 20. března meteorologové předpovídají oblačno s občasnými sněhovými srážkami, ty však budou postupně ubývat a v závěru období je v nížinách nahradí opět déšť. Noční teploty by měly kolísat mezi minus šesti a čtyřmi stupni, denní mezi nulou a deseti stupni Celsia.

Od roku 1934 bylo v tomto období nejchladněji v letech 1955 a 1987, kdy průměrná teplota činila minus 4,2 stupně Celsia, naopak nejtepleji bylo v roce 1990, kdy průměrná teplota dosáhla šesti stupňů.