Maďarsku podle Schwarzenberga nehrozí ztráta demokracie

Praha – Maďarsku podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) v žádném případě nehrozí ztráta demokracie. Budapešť prý na výtky Evropské komise k ústavním změnám odpověděla a je i nadále připravena jednat. „Na všechny obavy, které byly vzneseny, jsme odpověděli. Pokud jsou a nebo budou další otázky, tak na ně samozřejmě stejným způsobem odpovíme a pokusíme se najít přijatelné řešení,“ uvedl Schwarzenbergův protějšek János Martonyi.

Některé ústavní změny, které provádí vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, kritizuje kromě médií či opozice také Brusel a některé unijní státy. Evropská unie se mimo jiné obává možného omezení nezávislosti maďarské centrální banky, úřadu pro ochranu dat nebo justiční reformy, která mění věk odchodu soudců do důchodu. EK v této věci zahájila vůči Maďarsku právní kroky.

Schwarzenberg v této souvislosti prohlásil, že ze zpráv některých médií se může zdát, že je maďarská demokracie ohrožena. Tak tomu ale není, v opačném případě by totiž podle něj Maďaři povstali a bojovali za svobodu jako v revolučním roce 1956. Tehdy v krvavých bojích proti diktatuře a sovětské okupaci zahynulo několik tisíc lidí.   

Oba ministři také probírali otázky vzájemných vztahů, které označili za podle všeho nejlepší v historii. Mezi tématy byly také hospodářské potíže, kterým Maďarsko kvůli vysokému zadlužení čelí. Martonyi má na odpoledne naplánované rovněž setkání s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou a později odpoledne ho přijme i prezident Václav Klaus.