Kala se na NKÚ zbavuje Dohnalových podřízených

Praha – Zástupci vládní koalice po dnešním jednání vyzvali viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu, aby zastavil změny v úřadu do doby, než bude rozhodnuto o jeho novém šéfovi. Podle jejich informací totiž už dnes odvolal několik vedoucích pracovníků úřadu. NKÚ přitom řídí teprve od včerejška, kdy ve funkci prezidenta skončil František Dohnal. Sám Kala ovšem informace o personálních změnách popřel. Koalice chce Dohnalova nástupce vybrat co nejdříve, nejpozději do poloviny roku.

Podle poslance ODS Marka Bendy by mělo být jméno Dohnalova nástupce známé nejpozději do léta. „Ale možná i dřív, protože ta situace na NKÚ vypadá lehce varujícím způsobem,“ řekl Benda novinářům po jednání s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV) a zástupcem TOP 09 Stanislavem Polčákem.

Kala chce mít o odchodech jasno do týdne

Podle poslanců Kala odvolal z funkcí šest nebo sedm vysokých úředníků. Sám viceprezident hovoří o pěti úřednících. Svůj dnešní krok nepopisuje jako odvolání, ale mluví o „zahájení určitých (personálních) jednání“. V Interview ČT24 je popsal následovně: „Nepočítám s vámi, ale nabízím vám možnost uplatnění na NKÚ. Pokud by si příští prezident nepřivedl své lidi, jsem ochoten vás představit a říct, že jste tuto práci dělali pro předchozího prezidenta. To byl v podstatě obsah toho rozhovoru.“

Otázku budoucího působení pětice úředníků na NKÚ by rád vyřešil do konce února. „Je velké podezření, že za to (špatný stav NKÚ) nesou určitou zodpovědnost. Prodlužování nejistoty jsem nepovažoval za správné,“ vysvětluje své kroky. Mstu odmítá. „Není to vyřizování účtů. Postupoval jsem podle nejlepšího vědomí a svědomí.“

Šéfka správní sekce hovoří o čistce Dohnalových lidí

Šéfka správní sekce Simeona Zikmundová, která dle vlastních slov byla rovněž odvolána, ovšem Kalův postup označila za čistku lidí spojených s Dohnalem. „Já to vnímám jako čistku po odchodu prezidenta Dohnala, který se snažil na NKÚ zavést řadu systémových věcí, (…) aby tam Dohnalovi lidé nepřekáželi,“ uvedla. Kala jí prý dnes sdělil, že ji odvolává, protože mu v minulém období neposkytovala dostatečné množství informací.

Zikmundová dále informovala, že vedle ředitelky kanceláře prezidenta Markéty Kandráčové a tajemníka Jaroslava Broži byl odchod oznámen také ředitelce personálního odboru Jaroslavě Rabochové a řediteli odboru hospodářské správy Michalu Mejdrechovi. Konec Broži a Kandráčové přitom v Interview ČT24 zmínil i sám Kala, ačkoli v odpoledním vyjádření pro ČTK na otázku o odvolaných úřednících uvedl, že se něco takového nedá během jednoho dne stihnout a že je potřeba jednat s odbory.

Tři z uvolněných funkcí už podle Zikmundové byly obsazeny novými lidmi z NKÚ. Kala v této souvislosti uvedl, že „na žádné z těch míst nebude nikdo jmenován a ti, co je zastupují, budou pověřeni řízením tak, aby mohl nový prezident tuto situaci personálně dořešit“.

Polčák: Ať o Dohnalově nástupci rozhodne až nový prezident

Poslanec TOP 09 Polčák vyslovil obavu, že Kala jako bývalý poslanec ČSSD může politizovat práci kontrolního úřadu. Podle Polčáka je vhodné, aby o fungování NKÚ rozhodoval až nový prezident. „My jako politici bychom se pouze měli zavázat k tomu, aby vybrání nového prezidenta NKÚ netrvalo dlouho,“ podotkl Polčák.

Vicepremiérka Peake řekla, že o konkrétním termínu pro výběr nového prezidenta úřadu nebyla řeč. „Bavili jsme se o těch lhůtách… Asi by se mělo řešit jmenování nového prezidenta poměrně rychle,“ řekla novinářům. Politická jednání se podle ní uskuteční ještě před zahájením další schůze Poslanecké sněmovny. ČSSD v této souvislosti slovy Jeronýma Tejce zažádala, aby se debata o výběru nového prezidenta NKÚ odehrála na půdě sněmovny. Pokud by nového prezidenta NKÚ vybírala pouze koaliční skupina K9, šlo by podle Tejce k obcházení ústavy.

Interview ČT24 s Miloslavem Kalou (zdroj: ČT24)

Dohnal: Změní-li se rozsudek, budu chtít dokončit mandát

František Dohnal v pondělí dostal pravomocně osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Podle soudů se tím dopustil zneužití pravomoci úřední osoby. Dnes Dohnal prostřednictvím svého advokáta Václava Vlka oznámil, že v případě změny rozsudku by v budoucnu rád dokončil svůj mandát.

„Mojí prioritou je zachování nezávislosti NKÚ. Dojde-li ke změně pravomocného rozsudku, je možné, že nastane situace existence dvou prezidentů NKÚ. Nelze předjímat, jak se v této věci zachovám v budoucnu, ale obecně řečeno bych rád dokončil svůj mandát. Dokáži si též představit, že bude muset docházet i k odškodňování osob postižených stavem vzniklým dnes či v budoucnu,“ uvedl podle Vlka Dohnal.