Kubice připustil problémy vnitra s čerpáním evropských peněz

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice dnes připustil dlouhodobé problémy svého resortu s evropským operačním programem. Potíže podle něho byly založeny v minulých letech a úřad v současné době „vybírá zatáčku“ ve snaze minimalizovat škody. Hospodářské noviny (HN) dnes uvedly, že ministerstvo vnitro kvůli chybně zadávaným veřejným zakázkám a špatně či pozdě sepsaným projektům může ministerstvo vnitra přijít až o dvě miliardy korun.

Podle ministra se vláda dnes touto problematikou nezabývala, učiní tak pravděpodobně příští týden, uvedl ministr. Kubice zároveň poznamenal, že informace o nízkém čerpání či nečerpání evropských dotací byly vládě předloženy už v březnu 2011, tedy několik měsíců před jeho nástupem do funkce. „Nicméně řešíme to, snažíme se to řešit a je to docela priorita, kterou v současné době máme,“ zdůraznil Kubice.

HN dnes s odkazem na důvěrný materiál ministerstva pro místní rozvoj napsaly, že úředníci na vnitru sepsali až 40 procent žádostí o evropské peníze špatně, nedodržují stanovené termíny předkládání projektů a někteří dokonce neměli znalost procesu čerpání. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) existuje velké riziko, že ministerstvo vnitra nevyčerpá až dvě miliardy korun.

Problémy s čerpáním dotací má více resortů

Podle informací HN se už proto v pátek sešel s náměstkem ministra vnitra Radkem Šmerdou, pod něhož unijní agenda spadá. Společně domlouvali varianty, jak evropské miliardy pro ministerstvo vnitra zachránit. Vypadá to, že část agendy resortu převezme právě Jankovského ministerstvo.

Problémy podle kontroly vznikly za éry Ivana Langera, přetrvaly však do doby, kdy vnitro vedl Radek John (VV) s náměstkem Michalem Morozem, píšou HN. Většinou šlo o programy digitalizace a propojení databází veřejné správy. Záchrana miliard se netýká jen ministerstva vnitra. Problémy s čerpáním dotací mají i ministerstvo dopravy, školství a ministerstvo průmyslu. Podle listu tak stát může přijít zhruba o 25 miliard korun. To kritizuje opoziční ČSSD. „Opakované personální čistky na ministerstvech a nekompetence jednotlivých ministrů vedla k tomu, že se v Česku zhoršuje schopnost čerpat evropské peníze,“ prohlásil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)