Ingr přiznal, že manželku pobodal. Teď si nic nepamatuje

Brno - Státní zástupkyně Iveta Eichlerová žádá pro Borise Ingra za vraždu jeho manželky, spisovatelky Simony Monyové, deset až 14 let vězení. Uvedla to dnes ve svém závěrečném návrhu před brněnským krajským soudem. Zdůraznila, že Ingra z vraždy jasně usvědčují důkazy. Obhajoba navrhla soudu zamyslet se nad zproštěním viny. Ingrovi hrozí až 18 let vězení. Při procesu se k vraždě nepřiznal. Verdikt by měl soud vynést příští středu.

Boris Ingr se loni 3. srpna bezprostředně po napadení své manželky, spisovatelky Simony Monyové, přiznal, že ji pobodal. Vyplývá to z jeho telefonického rozhovoru se zdravotnickou záchrannou službou, kterou přivolal na místo činu. Operátorce na tísňové lince řekl, že jeho manželka krvácí „z břicha, hrudníku, odevšad“, a na její dotaz, kdo ji pobodal, odpověděl „já“. „Nepamatuji si to, nevím, že bych tam volal,“ reagoval dnes u soudu. Výpadky paměti má údajně Ingr i v dalších důležitých momentech, podle soudních znalců je to ale účelová lež.

Spisovatelka utržila při hádce s manželem šest bodných ran. Dvě vyvolaly masivní krvácení a především dušení. Utrpěla tak těžká zranění, že ani tým specialistů jí již nemohl pomoci. Na místě zemřela. Ingr utržil sedm bodných ran. Patrně si některé způsobil sám. Pak skočil z okna a zatelefonoval o pomoc.

Znalkyně z oboru psychiatrie Marta Holanová ale v uplynulých dnech uvedla, že Ingr ví, co spáchal, jen to účelově popírá. Nyní mu hrozí až 18 let vězení. Doznání se k pobodání Monyové dnes zaznělo u Krajského soudu v Brně, když nechal tamní trestní senát přehrát audionahrávku rozhovoru záchranářů s Ingrem.

Rodina popisuje soužití manželů jako bouřlivé

Soud zkoumal údaje z mobilů obou manželů. Kriminalisté zjistili, že téměř v 70 procentech kontaktoval Ingr Monyovou. V den, kdy spisovatelka zemřela, si vyměnili téměř čtyři desítky sms zpráv a telefonátů.

Z dosavadních důkazů přednesených u soudu vyplývá, že manželství Ingrových bylo bouřlivé. Obžalovaný jej označil za Itálii. Nebyla v něm nouze o časté hádky a fyzické napadání. Znalci připustili, že Monyová byla s největší pravděpodobností obětí domácího násilí. Výpovědi nejbližších příbuzných potvrdily, že všichni věděli, že Boris Ingr svoji ženu týrá. Její bratr si modřin a šrámů všiml už před dvěma lety. „Odletěli jsme sami spolu do Egypta, ale Boris tam dorazil taky. Poslali jsme ho pryč, protože říkal, že když ji nebude moct mít on, tak ji radši zabije,“ řekl ve výpovědi, kterou dnes soudkyně přečetla. Podle něj také často jejich sedmiletému synovi Šimonovi říkal, že maminka brzo umře.

Podle výpovědi matky Simony Monyové Jitky Urbánkové nechtěla spisovatelka nic řešit s policií. „Zbyla mi od ní jen poslední sms: Točil ve Francii, mě to stálo 28 tisíc, ale tři dny klidu za to stálo,“ uvedla Urbánková. To, že poslední tři roky se vztah manželů rapidně zhoršoval, potvrdili také oba synové autorky z prvního manželství. „Na začátku roku přestala matka tajit, že ji bije a psychicky deptá,“ popsal starší syn Michal. Ingr výpovědi rodiny zpochybnil.