Postižení plánují protesty, bojí se omezení zdravotní péče

Praha – Rada postižených plánuje na druhou polovinu března protest u ministerstva zdravotnictví proti reformním návrhům o dostupnosti zdravotní péče. Česká lékařská komora protest podporuje, doplnil prezident komory Milan Kubek. Chystané stanovení čekacích lhůt na operace či dojezdových vzdáleností k lékaři podle nich omezí péči o nemocné.

„My jako osoby se zdravotním postižením jsme velmi zneklidněni posledními návrhy ministerstva zdravotnictví. Vzdalují dostupnost péče. Jestli by měl pacient jet k lékaři 40 minut a na zákrok čekat týdny, měsíce i roky, hrozí, že se péče ani nedočká,“ prohlásil Krása.

Pravidla by měla platit od ledna příštího roku. Ministerstvo zpracovalo několik variant. Podle původního návrhu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem. Na náhradu kyčelního kloubu by neměl čekat déle než 78 týdnů - tedy rok a půl, na operaci šedého zákalu maximálně 26 týdnů - tedy půl roku. Zdravotní pojišťovny mají zajistit, aby se lhůty nepřekračovaly. Měly by tedy mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly.

Rada postižených, lékařská komora i svaz pacientů návrh dojezdových a čekacích dob i další opatření kritizují. Podle nich se nynější síť zdravotnických zařízení zmenší a péče o pacienty zhorší. Pokud by nemocní chtěli stejné podmínky jako dnes, budou si prý muset připlatit za nadstandard.

Komoře se nelíbí předepsaný počet lékařů

Lhůty ale nejsou jediným bodem plánovaných reforem, konkrétně zákona o zdravotních službách a jeho prováděcích předpisů, které se organizacím nelíbí. Česká lékařská komora například dlouhodobě kritizuje vyhlášku určující minimální počet lékařů na pracovištích. Podle ní by například na pohotovosti mohl pracovat lékař bez atestace a specialista by mu radil po telefonu. „Je zcela absurdní, že by jeden lékař mohl pečovat o dvanáct těch nejtěžších pacientů na oddělení ARO,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Rada zdravotně postižených si stěžuje, že s nimi změny nikdo z ministerstva nekonzultuje. Sám ministr ale připustil, že například v případě časové dostupnosti se ještě mnohé může změnit.

Dojezdová doba do ambulance: 

  • 40 minut - praktický lékař, dětský lékař, zubař, porodník, lékárna
  • 45 minut - chirurg, neurolog, ortoped, psychiatr, urolog, internista, oční lékař, ORL lékař, diabetolog, fyzioterapeut, rentgen a ultrazvuk, rehabilitace, traumatolog
  • 60 minut - alergolog, kardiolog, plicní lékař, hematolog, gastroenterolog, revmatolog, hemodialýza, psycholog, logoped, zrakový terapeut, výživový terapeut, kožní lékař, endokrinolog, paliativní medicína, cévní lékař, transfuze
  • 90 minut - dětský neurolog, klinický onkolog, dětská chirurgie, cévní chirurgie, léčba bolesti, nefrologie
  • 120 minut - infekční ambulance, lékařská genetika, dětská psychiatrie, plastická chirurgie, dětská gynekologie, ušní, radiační onkologie, nukleární medicína, ergoterapeut, dětská chirurgie, geriatrie, sexuolog, tomograf a magnetická rezonance, zubní rovnátka
  • 180 minut - kardiochirurg, neurochirurg, dětská urologie, klinická výživa

Čekací doba na plánované operace:

  • 2 týdny - sonografie a rentgenová vyšetření
  • 3 týdny - tomografie a vyšetření magnetickou rezonancí
  • 8 týdnů - endoskopické či endosonografické vyšetření, mamografické vyšetření, angiografie tepen
  • 10 týdnů - echokardiografie (takzvané echo, tedy ultrazvukové vyšetření srdce)
  • 12 týdnů - artroskopie (vnitřní vyšetření kloubu)
  • 16 týdnů - denzitometrie (měření hustoty kostní hmoty kvůli osteoporóze)
  • 20 týdnů - operace křečových žil
  • 26 týdnů - operace šedého zákalu, ostatní plánované zákroky
  • 78 týdnů - náhrada kyčelního či kolenního kloubu
Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)