Kotrouš je v neschopnosti, místa referenta se vzdát nechce

Praha - Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš je od dnešního dne v pracovní neschopnosti, na místo řadového referenta nenastoupil. V pondělí rozhodl soud o jeho propuštění z vazby. Kotrouš čelí obvinění z korupce. České televizi poskytl jako prvnímu médiu po propuštění z vazby, kde strávil tři měsíce, rozhovor.

Kotrouš se zatím nechystá, že by místo referenta opustil. „Až pokud se prokáže má vina, tak pak samozřejmě opustím řady, ale nerad bych v tuto chvíli odcházel, protože to tak necítím,“ řekl Kotrouš ČT. 

Státní zástupce nyní rozhoduje o tom, zda Kotrouše obžaluje. Rozhodnutí by mohlo padnout v polovině března. Do doby pravomocného rozhodnutí zůstává Kotrouš zaměstnancem policie. Město zatím výběrové řízení na nového ředitele nevyhlásilo. „Nemám důvod se s panem Kotroušem setkat. Není již ředitelem městské policie, proto nepodléhá mé přímé podřízenosti,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Policie Kotrouše stíhá pro trestný čin přijetí úplatku. Podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) jeho obvinění souvisí s přidělením několikamilionové zakázky pro městskou policii. Případ se podle médií týká firmy Jíša autoservis, která se stará o vozy pražských strážníků. Na dotaz redaktorky, zda Kotrouš v době, kdy byl ředitelem městské policie, přijímal peníze od Josefa Jíši, odpověděl Kotrouš, že se k tomu nemůže vyjádřit. „K tomu se opravdu nemůžu vyjádřit, protože ani neznám, co policie uvádí, co má za důkazy,“ sdělil.

Josef Jíša zřejmě s policií spolupracoval. S Kotroušem se vídali na společenských akcích. Jíšovu roli Kotrouš nechápe. „To znamená, nikdy nemůžete vědět ve chvíli, kdy vás někdo vyzve nebo v rámci pracovního pořádku se dostavíte na nějakou schůzku, tak nemůžete vědět, co se po vás chce,“ uvedl Kotrouš.

Kriminalisté ale prověřují Kotroušovo jednání i v několika dalších zakázkách. Jeho osoba je spojována třeba i s neprůhledným výběrem firmy pro nákup hummerů. Kotrouš ale odmítá, že byl jediným člověkem, který za policii a nadřízený magistrát mohl zakázky vybírat. „Opravdu není v pozici ředitele, aby rozhodoval o tom, kdo je vhodný, či nevhodný kandidát, na to jsou nastavená zcela jasná pravidla,“ komentoval to Kotrouš.

Kotrouše zadrželi detektivové údajně přímo s úplatkem ve výši několika set tisíc korun loni 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Učinili tak krátce poté, co zadokumentovali předávku peněz, které podle nich obviněný převzal za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii.

Někdejší šéf pražských strážníků podle Lidových novin (LN) žádal úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Podmiňoval tím prý další spolupráci s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o auta strážníků a který každoročně dostával od městské policie zakázky za přibližně 30 milionů korun.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)