Trojice Slováků okrádala seniory - tvrdili, že mají příbuzného v nemocnici

Praha - Trojice podvodníků ze Slovenska měla okrást seniory z celé republiky o statisíce korun. Muž a dvě ženy starším lidem tvrdili, že potřebují peníze pro příbuzného v nemocnici. Policie je zadržela 9. února v Praze, když se údajně snažili kontaktovat seniory přímo před policejní budovou. Dva ze zadržených se pak přiznali k podvodu a krádeži v Hradci Králové, za to jim hrozí čtyři a pět let vězení. Skupina je ale podezřelá ze zločinů na několika dalších místech republiky, hlavně na Blanensku nebo v Praze.

Královéhradečtí kriminalisté obvinili šestačtyřicetiletého muže a osmatřicetiletou ženu z toho, že 7. února připravili čtyřiaosmdesátiletou ženu z Hradce Králové o více než 100 tisíc korun. „Skupina přijela ze slovenského Lučence. Podle svých slov se zde dozvěděli o způsobu, jakým se v minulosti podařilo jiné organizované skupině v našem regionu od seniorů podvodně vylákat jejich celoživotní úspory,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.   

Ženě v Hradci Králové tvrdili s pláčem, že hledají nemocnici, kde po vážné dopravní nehodě leží jejich těžce zraněný příbuzný. Žena jim chtěla ukázat cestu, takže nasedla k nim do auta. „Před branou nemocnice vyslechla fiktivní telefonát s jakýmsi ošetřujícím lékařem z chirurgie. Poté jí sdělili, že hospitalizovaný příbuzný musí uhradit zálohu na zdravotní péči ve výši 40 tisíc korun,“ popsala případ Ježková.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Seniorce podvodníci údajně nabídli, že když jim půjčí peníze, nechají jí jako zástavu americké dolary. Žena nakonec souhlasila, přivedla je k sobě domů a peníze jim dala. Při tom jí prý obvinění ukradli dalších 64 tisíc korun a 300 eur. Seniorka později zjistila, že v tašce, kterou jí dali, jsou místo dolarů jen nastříhané letáky.   

O dva dny později je policisté zadrželi na zastávce MHD přímo před policejní budovou v Praze 4. Podezřelí se tam snažili kontaktovat seniory, policisté se je rozhodli prověřit a našli u nich část z peněz ukradených ženě z Hradce. Jedna z cizinek měla už dříve okrást s jinou skupinou seniory o celkem 400 tisíc korun, prý rovněž s pomocí historky o příbuzném v nemocnici.