Za vraždu novorozeněte matkou podmínka

Liberec – Mladá žena dnes odešla od Krajského soudu v Liberci s tříletým trestem vězení s podmíněným odkladem, soud nad ní navíc vyslovil dohled. Obžaloba ji vinila z toho, že po porodu zavraždila svého syna, a také byla uznána vinnou z trestného činu vraždy novorozeného dítěte matkou, kterého se dopustila v rozrušení způsobeném porodem. Ve zkušební době také podle rozhodnutí soudu musí žena absolvovat vhodné psychologické programy. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaná žena i státní zástupkyně si nechaly lhůtu na případné odvolání.

Celá věc se stala 16. června 2009, žena v té době žila ve společné domácnosti se svým přítelem a otcem dítěte a jejich tehdy asi dvouletým synem. Porodila v noci v koupelně garsoniéry, kde bydleli. Partnera však zavolala, až když dítě bylo na světě, aby přestřihl pupeční šňůru. Odmítla, aby zavolal záchrannou službu.

Podle soudu dítě udusila, zabalila do ručníku a odložila na pračku, kde je později večer našli záchranáři. Zavolal je až otec jejího přítele. Lékař už mohl jen konstatovat smrt a o události informoval policii.

Dítě se navzdory tvrzení obžalované narodilo živé. „Bylo udušeno způsobem ne zcela přesně zjištěným, ale vysoce pravděpodobně tím, že mu byly zakryty dýchací otvory,“ shrnul závěry vyšetřování při zdůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Petr Neumann. Dodal, že kromě obžalované na smrti dítěte nikdo další podíl neměl.

Žena se hájila tím, že o těhotenství dlouho nevěděla. Že čeká dítě, prý zjistila až měsíc nebo dva před porodem. Podobný průběh přitom podle ní mělo i její předchozí těhotenství. Toto tvrzení podle Neumanna vyvrátit nešlo. „Nezbývá než přistoupit na tu verzi, že porod byl překvapivý,“ konstatoval soudce. Senát mohl uložit trest od tří do osmi let vězení.

Podmínku Neumann zdůvodnil tím, že žena zatím nebyla trestána a trestem je pro ni už samo přelíčení. Soud bral ohled i na to, že se stará o dítě, které by jinak zůstalo jen v péči prarodičů. „Na druhé straně je zmařený život, to je neoddiskutovatelné,“ doplnil. Soud měl v případu rozhodovat už na začátku prosince. Tehdy se ale senát na verdiktu neshodl a vyžádal si další posudky odborníků.

Žena krátce po vynesení rozsudku budovu soudu rychle opustila. Její obhájce Vladislav Šinták příliš spokojený nebyl. Vadil mu hlavně výrok o vině vraždou, a to přesto, že soud konstatoval, že úmysl ženy byl nepřímý. „Obžalovaná se v žádném případě necítí vinná. Trvá od začátku na svém stanovisku. Tomu dítěti nechtěla ublížit a tomu dítěti vědomě neublížila,“ řekl advokát. Jeho mandantka je na tom prý nyní nervově špatně a přelíčení na ni nepůsobilo příznivě.