Na žáka ZŠ dá stát víc peněz než na vysokoškoláka

Praha - Rozpočty vysokých škol klesají, zatímco regionálním školám rostou. Na vzdělávání žáka základní školy dává stát ročně 35 000 korun, na vysokoškoláka ale jen třicet tisíc. Informoval o tom předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer s tím, že snižování rozpočtu univerzit povede ke zhoršení kvality výuky.

Rada čerpala údaje z kapitolního sešitu ministerstva školství na rok 2012. Podle něj za poslední tři roky vzrostly výdaje na žáka základní školy o osm procent z 32 778 korun až na 35 389 korun. Naproti tomu průměrné výdaje na vysokoškolského studenta klesly od roku 2009 z 36 356 korun na 30 546 korun. Normativ na středoškoláka vzrostl o 9,7 procenta, nyní na ně školy dostávají přes 46 000 korun. Na studenta vyšší odborné školy jde průměrně 41 600.

Studentů VŠ přibývá, rozpočty ale klesají

Fischer dále upozornil, že za poslední tři roky klesl rozpočet univerzit o 12 procent, celkem asi o tři miliardy. Dřív dávalo ministerstvo školství vysokým školám téměř pětinu svého rozpočtu, nyní je to jen 17,7 procenta. „Při tomto postoji státu k financování se nelze divit, že akademická obec je ve střehu z připravovaných legislativních změn,“ dodal. Narážel tak na připravované reformy vysokých škol, které akademická obec odmítla.

Česká konference rektorů navíc minulý týden uvedla, že do roku 2014 by mohl univerzitám klesnout rozpočet ze současných 19 na necelých 15 milionů korun. Rada VŠ už dříve kritizovala, že přestože počty studentů rostou, rozpočty vysokých škol klesají.