Starostka: Ovzduší by pomohla kontrola, čím lidé topí

Praha – Pravidelné revize kotlů na tuhá paliva podle starostky Čerčan Dany Tomáškové nestačí k tomu, aby se lépe dýchalo. Jedinou možností, jak zlepšit vzduch, by byla pravomoc kontrolorů zjistit, čím lidé doopravdy topí, když z komínu stoupá hustý kouř a šíří se zápach. Zákon o ochraně ovzduší prošel nedávno sněmovnou. Ministerstvo životního prostředí ale nakonec ustoupilo od záměru vložit do zákona pravomoc pro úředníky kontrolovat přímo domácnosti. Nedotknutelnost obydlí byla přednější.

Obyvatelé Červan bědují - v zimě tu máme horší vzduch než v hlavním městě. Podle místních je to nejhorší na začátku topné sezony, protože lidi pálí nepořádek, který nashromáždili v průběhu roku. „Pořád ještě, i když máme plynofikovanou obec, velké procento topí tuhými palivy, nebo se k tomu vrací,“ uvedla starostka Červan Dana Tomášková. „Mnozí, když zatápí, tak nahází do toho kotle ledacos,“ dodala.

Jiří Rákosník, kominík, který jezdí po středních Čechách, také tvrdí, že lidé navíc neumějí kotle obsluhovat - často je roztopí naplno a přes noc dusí. „To znamená, že se topí na nízký teploty, že spotřebič není v setrvalém stavu hoření,“ vysvětlil Rákosník.

Návrh zákona o ochraně ovzduší schválila sněmovna před dvěma týdny. Podle něj mají být poplatky za znečišťování ovzduší zrušeny. Původní vládní předloha přitom počítala s poměrně razantním zvyšováním poplatků. Poslanci také schválili návrh, který zavádí povinné pravidelné kontroly kotlů na tuhá paliva v domácnostech. Norma, která má platit od září, míří k posouzení senátorům. Pokud jde o úlevy na poplatcích za znečištění, rozhodnutí poslanců kritizovaly ekologické organizace Hnutí Duha, Arnika a Greenpeace. Kritici poplatků naopak poukazují na to, že zatěžují průmysl.

Jak se topí v Česku?

Ve stovkách obcí a měst jsou nejhoršími znečišťovateli ovzduší domácí topeniště. Milion a čtvrt českých domů vytápí kotelny mimo dům. Uhlím, briketami a koksem topí 346 000 domácností. Nejčastější je plyn - využívá ho bezmála jeden a půl milionu domácností. Největší pokles během posledních deseti let zaznamenalo uhlí, a to o 40 procent. Vytápění plynem přibývá velmi pomalu, hlavně kvůli jeho rostoucí ceně. Naopak vytápění elektřinou za posledních deset let vzrostlo o 15 procent. Lidé se hojně vracejí ke dřevu, skok během jediného desetiletí je 75 procent.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)