Biochemik Cígler - vědecká Česká naděje 2011

Praha - Vědecké ceny Česká naděje 2011 už mají své držitele. V soutěži o nejlepší práci badatele do 35 let hlavní ocenění a odměnu 4000 eur získal biochemik Petr Cígler za objev nového typu krystalické nanočástice. Porota složená ze členů Akademie věd ohodnotila i další čtyři mladé vědce. Ocenění je má hlavně přimět, aby ve svém bádání nepolevili.

Třiatřicetiletý Petr Cígler je vystudovaný chemik, který si říká molekulární designér. Pro své vědecké bádání si totiž vybral svět nanotechnologií, konkrétně skládání a konstrukci těch nejmenších částic nanoskopických rozměrů. První cenu v soutěži Česká naděje mu vynesl objev nového typu krystalické nanočástice. „To je taková trošku rarita v přírodním světě. Můžete ji spatřit třeba na křídlech motýlů, kteří tím na světle dostávají barvu, ale ve skutečnosti to není barva, ale je to odražené světlo fotonických krystalů,“ vysvětluje Cígler.

On sám se svým týmem dokázal takové fotonické krystaly v laboratoři vytvořit.  Nanočástlice zlata a obaly virů propojil pomocí DNA, která posloužila jako molekulární lepidlo. V praxi mohou mít takové nanočástice hned několik využití, například v elektronice a telekomunikaci. Dokáží totiž výrazně zrychlit přenos dat. Tyto krystaly jsou také ideální součástkou pro kvantové počítače či v lékařství. „Dají se použít na léčení nádorů, dají se použít na diagnostiku,“ uvedl člen poroty Jan Konvalinka. Kromě hlavního ocenění dostal Petr Cígler za objev i peněžní odměnu sto tisíc korun.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod