Czech Pointy fungují na dobré slovo, chybí nová smlouva

Praha - Ministerstvo vnitra už skoro dva měsíce neplatí za správu Czech Pointů, na kterých lidé můžou získat různé dokumenty. Smlouva s firmou Novell, která se o jejich fungování stará, skončila s posledním dnem loňského roku. A uzavření nové provázejí výrazné komplikace.

Na téměř sedmi tisících Czech Pointů si jen loni lidé vyzvedli dva miliony dokumentů. Chlouba ministerstva vnitra, kterou v roce 2007 spouštěli s velkou pompou, přitom od začátku ledna pracuje jen na dobré slovo. „Momentálně neexistuje titul, na základě kterého bychom dostávali zaplaceno. Věříme, že dostaneme zaplaceno za naši práci v běžných cenách,“ uvedl ředitel firmy Novell pro Českou republiku Aleš Kučera.

Ministerstvo vnitra se ale zřejmě o budoucnost Czech Pointů nezačalo zajímat včas. „Problém je ten, že se mělo řešit už před rokem, jak dál v roce 2012. To znamená tady došlo k zanedbání té věci,“ podotkl náměstek ministra vnitra Radek Šmerda. Tehdy ministerstvo vnitra řídil Radek John. Ten tvrdí, že chystal převedení Czech Pointů pod českou poštu a nový ministr Jan Kubice to zarazil. „Pokud zastavil naše řešení, měl najít jiné řešení. A měl na to od dubna dostatek času,“ míní bývalý ministr vnitra Radek John.

Úplné vypnutí Czech Pointů prý nehrozí. Správu systému ale právní vzduchoprázdno komplikuje. Problém vyřeší výběrové řízení na nového správce Czech Pointů, které ale poběží půl roku. Současnému správci, firmě Novell, bude muset ministerstvo zpětně zaplatit tak, že jí další péči o systém zadá v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. Vnitro přiznává, že se tím pohybuje na samé hraně zákona. „Jiná možnost není. My budeme muset jít do toho rizika. I do toho rizika, že dostaneme nějaké sankce,“ upozornil Šmerda. Jednací řízení, které by pat kolem Czech Pointů vyřešilo, příští středu projedná vláda.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)