Dienstbier: Klaus překračuje pravomoci a to musí skončit

Praha - Sociální demokraté chtějí podle místopředsedy strany a senátora Jiřího Dienstbiera přimět prezidenta Václava Klause k tomu, aby podepsal dodatek Evropské sociální charty. V krajním případě by se mohli obrátit na Ústavní soud a vyvolat tam kvůli tomu kompetenční spor, řekl Dienstbier v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Dienstbier uvedl, že v Senátu už kvůli tomu podnikají „nějaké kroky“. „V prvním kroku zvolíme obvyklý postup, kdy ho vyzveme, aby v souladu se svými ústavními povinnostmi smlouvu ratifikoval. Pokud by nadále jednal v rozporu s ústavou, vyvoláme kompetenční spor u Ústavního soudu,“ řekl senátor, o němž ČSSD uvažuje jako o svém prezidentském kandidátovi.

Dodatek k Evropské sociální chartě o systému kolektivních stížností obě komory Parlamentu schválily už v roce 2003.

Dienstbier v rozhovoru řekl, že prezident podle něj porušuje ústavu. „Václav Klaus překračuje své pravomoci a to musí skončit,“ uvedl. Kritizoval ho také za to, že v několika případech sice zákon schválený Parlamentem nevrátil poslancům, ale ani ho nepodepsal. Norma tak nabyla účinnosti bez prezidentova podpisu. „Nepodepsané zákony sice platí, ale je to porušení ústavy a výraz neúcty k ní,“ míní místopředseda ČSSD.

O kompetenčním sporu před Ústavním soudem se spekulovalo již v roce 2009, kdy Klaus odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu. Tehdy prý spor zvažovala vláda. Česko bylo poslední zemí EU, která smlouvu neratifikovala. K tomu, aby mohla začít platit, chyběl právě Klausův podpis. Prezident si vymínil českou výjimku z listiny základních práv EU a Lisabonskou smlouvu nakonec podepsal.