Nečas si zve Pospíšila na kobereček

Praha - Situace v justici po návratu pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly do funkce znovu ztížila pozici ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ve vládě. Premiér Petr Nečas (ODS) je podle svého vyjádření situací na státních zastupitelstvích vážně znepokojen a chce o této věci s Pospíšilem jednat. Problémy kolem státních zastupitelství byly i jedním z bodů čtvrtečního jednání nejužšího vedení ODS. Místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka pro ČT prohlásil, že o případném Pospíšilově odstoupení nepadlo ani slovo. Rozhodnutí nechává vedení ODS na Nečasovi.

„Je skutečností, že situace na státním zastupitelství není dlouhodobě uspokojivá a jsem jí vážně znepokojen. Pokud se v médiích používají termíny, jako je 'válka státních zastupitelství', ničemu pozitivnímu to nepřispěje. S panem ministrem Pospíšilem budu o této situaci jednat a věřím, že učiní vše pro to, aby pokračující destabilizaci státního zastupitelství zabránil,“ uvedl premiér.

Deník Právo dnes s odvoláním na účastníky jednání napsal, že na schůzce grémia ODS zazněla od Nečase i dalších ostrá kritika na Pospíšilovu adresu. Situace kolem státních zástupců je prý neudržitelná. Padla údajně i zmínka o tom, že Pospíšil skončí a v pondělí se rozhodne o jeho nástupci.

Přemysl Sobotka ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Představitelé ODS ale dnes takové informace popřeli. „Nezazněla jediná věta o tom, že by ministr Pospíšil měl odejít ze své funkce,“ prohlásil ve Studiu ČT24 Přemysl Sobotka. Vedení ODS je podle něj rozhodnuto, že nebude politicky zasahovat do pravomocí premiéra, který rozhoduje o své vládní sestavě, ani do situace na státním zastupitelství a v soudnictví.