Taxikáře zavraždil pro tisícovku, dostal 17 let

Praha - Pětadvacetiletý Petr Špecián půjde za vraždu taxikáře v Čelákovicích u Prahy na 17 let do vězení. Třiašedesátiletého muže podle žaloby zavraždil jednou bodnou ranou kvůli zisku peněz z tržby. Taxikář zemřel při převozu do nemocnice. Rozsudek krajského soudu není pravomocný, advokátka obžalovaného se proti němu odvolala. Případem se tak bude zabývat pražský vrchní soud. Špecián už byl v minulosti nepodmíněně odsouzen kvůli krádežím a podvodům. Dnešní verdikt je souhrnným trestem. Soud tak zrušil nedávné rozhodnutí brněnského soudu, který jej poslal nepodmíněně na 18 měsíců do vězení za podvody při internetovém obchodování.

Vražda se podle obžaloby stala loni 22. října v nočních hodinách. Obžalovaný do vozu taxi nastoupil nedaleko pražského Divadla Broadway a nechal se odvézt k čelákovickému nádraží, kde podle státního zástupce Tomáše Milce řidiči řekl o peníze s úmyslem jej usmrtit. Taxikáře jednou silně bodl kuchyňským nožem do krku, tím zasáhl a přeřízl důležitou tepnu. Podle soudních znalců v podstatě nešlo smrti zabránit. Zraněnému muži poté ukradl peněženku, kde bylo 1 700 korun. Obnos utratil v hernách několik hodin po činu.

Podle předsedkyně trestního senátu Evy Miláčkové byla vina prokázána bez jakýchkoli pochyb. Špecián měl podle verdiktu čin promyšlený, protože se nechal odvézt na odlehlé místo. Podle soudu si musel uvědomit i závažnost svého útoku. „Musel si být vědom toho, že způsobil závažné poranění, přesto nechal poškozeného svému osudu,“ uvedla. Soud uznal i majetkový motiv vraždy. 

Špeciánovi hrozil až výjimečný trest

Obžalovaný se k napadení taxikáře přiznal. Tvrdil však, že muže nechtěl zavraždit. Když mu řekl o peníze, tak se ho prý lekl, protože ho chytil za rameno a sahal do přihrádky v autě. Špecián si údajně myslel, že by tam mohl mít střelnou zbraň. Milec však v závěrečné řeči uvedl, že muž měl svůj čin promyšlený. Pokud by se taxikáře lekl, tak by podle něj reagoval tak, že by z auta utekl pryč.

Advokátka Klára Slámová se proti rozsudku na místě odvolala. Podle ní se neprokázalo, že její klient chtěl vraždit úmyslně, a nesouhlasila s majetkovým motivem. „Za obhajobu nadále tvrdím, že je velký prostor pro další práci v rámci odvolacího, případně dovolacího řízení, neboť skutečně z těch důkazů, které provedeny byly (…), nevyplývá v žádném případě úmysl přímo usmrtit poškozeného v úmyslu získat majetkový prospěch,“ řekla po jednání soudu. „Kdyby ho chtěl zavraždit, tak měl spoustu jiných možností,“ uvedla v závěrečné řeči.