Na nahrávce Mečl zpřístupnil Grygárkovu kancelář. Šlo prý o policisty

Praha - Staronový vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula podal trestní oznámení na neznámé osoby, jejichž identifikace bude podle jeho slov v budoucnu určena. Na tiskové konferenci ukázal novinářům videonahrávku z bezpečnostní kamery, na níž ukázal, jak několik osob údajně v doprovodu jeho předchůdce Stanislava Mečla vstupuje do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka odkud po asi půl hodině zase odešly. Podle něj došlo k neoprávněnému vniknutí a narušení bezpečnosti úřadu. Je to mimořádná událost a mimořádně se k ní stavím, prohlásil Rampula. Podle reakce Stanislava Mečla prý kamery před Grygárkovou kanceláří zaznamenaly policii, která prováděla úkony podle zákona. Rampula uvedl, že po svém předchůdci požadoval vysvětlení, to se ale podle Mečla vůbec nestalo. Rampulovo prohlášení ostře odsoudil i Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Dne 17.02. se v nočních hodinách pohybovaly osoby mně neznámé, které evidentně nejsou zaměstnanci VSZ a byly v doprovodu pana doktora Mečla. Za jeho aktivního působení tyto osoby vnikly do kanceláře pana náměstka poté, co vstoupily do kanceláře, pan doktor Mečl uzamkl kancelář a ponechal je tam bez jakéhokoli dozoru. Následně asi po půl hodině odemkl kancelář a osoby odešly z prostorů chodby,“ popsal situaci na videozáznamu Rampula.

Jedna z postav odchází z místnosti s naplněným batohem. Že se na nahrávce jedná o osobu Mečla, prý identifikoval podle stylu chůze, podle toho, že v okamžiku vstupu osob do místnosti byla otevřena kancelář vrchního státního zástupce, kterou v tu dobu Mečl užíval a podle toho, že postava zřejmě odemkla generálním klíčem, který má k dispozici pouze šéf úřadu. Co osoby v místnosti jeho náměstka dělaly, prý Rampula neví.

Na otázku novinářů, zda trestní oznámení směřuje na Mečlovu osobu, Rampula naznačil, že ano. Je podle jeho slov jedinou osobou na nahrávce, kterou dokázal rozpoznat. Dodal, že Mečla žádal o vysvětlení, které však nedostal. „Nedělám to proto, abych kohokoli poškodil, dělám to proto, že jde o mimořádnou událost…,“ uvedl Rampula.

„Kamery zaznamenaly úkony Policie ČR, které byly v souladu se zákonem,“ uvedl Mečl. K jakému konkrétnímu případu se vztahovaly, však nesdělil - váže ho prý povinnost mlčenlivosti.

Rampula uvedl, že se pokoušel s Mečlem spojit a požádat ho o vysvětlení. To však Mečl odmítl. „Výzvu pana Rampuly jsem neobdržel, ani mě nikdo telefonicky nekontaktoval,“ řekl. Podle svých slov však již dříve veřejně uvedl, že má dovolenou a není ve své brněnské kanceláři. 

Zeman: Rampula se projevil jako naprostý amatér

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ostře odsoudil dnešní prohlášení šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampuly. Novinářům řekl, že vrchní státní zástupce „umožnil vyzrazení utajovaných informací“. Zeman podle svých slov zváží, zda jde o kárné provinění nebo o případný důvod k odvolání. S Rampulou se chce sejít a do dvou týdnů věc vyřešit. „Dnes byla dána v ohrožení důvěryhodnost státního zastupitelství,“ uvedl Zeman v rozhovoru pro ČT.  

Podle Zemana se Rampula projevil jako „naprostý neprofesionál“. Zveřejnil informace o bezpečnostní akci, aniž by vyčkal na závěry šetření nebo vysvětlení od Mečla. Nejvyšší státní zástupce odmítl Rampulův argument o tom, že nemohlo jít o policejní zásah. Tvrzení, že při bezpečnostní akci musí být vždy přítomen dozorový státní zástupce, je prý nepravdivé. Pražský vrchní státní zástupce podle Zemana mohl zmařit vyšetření případu. 

Rampula stojí v čele Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) opět od středy. Mečl, který byl od počátku listopadu vedením VSZ dočasně pověřen, se vrátil zpět na post náměstka nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Spolu s Rampulou získal veškeré pravomoci zpět i Grygárek, chystají se i další personální změny.