Počet krádeží na D1 klesá, zloději však mají nové fígle

Praha – Policistům se daří z dálnice D1 vytlačovat gangy zlodějů. Zatímco v roce 2010 šetřili kriminalisté přes tisíc případů, tak loni to bylo jen necelých 400. Zloději kradou hlavně na benzinových pumpách nebo vykrádají auta. Nejčastěji se podobné případy odehrávají v okolí Prahy, kde je nejhustší síť čerpadel a parkovišť. Gangy také používají novou metodu, pomocí rušičky zámků totiž dosáhnou toho, že auto zůstane odemčené, i když se řidič domnívá, že ho zamkl a odejde pryč.

Poblíž Prahy je situace nejhorší na čtvrtém kilometru v Průhonicích, kde zloději vykrádají auta nejčastěji, a to buď zaparkovaná u stojanů, nebo na parkovišti před restaurací. Jeden z posledních případů se tam odehrál 10. února. Řidič zaparkovaného auta si uložil příruční tašku s doklady, vzápětí přijel muž v jiném autě, pomocí kladívka rozbil sklo u kufru a tašku i s navigací si odnesl. 

Dalším kritickým úsekem dálnice D1 je rozmezí mezi 112. a 145. kilometrem v obou směrech. V okolí Velkého Meziříčí dost často zloději míří přímo na řidiče aut i kamionů a k jejich okradení používají nástrahy. Vytipovanému řidiči např. propíchnou pneumatiku, pak se za ním vydají a světly ho upozorňují, aby zastavil. Nakonec ho okradou. U kamionů jsou zloději ještě dál, do kabiny vozidla pustí plyn a řidiče uspí. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podobné případy řeší dálniční policisté i v okolí Brna. V poslední době ale zaznamenali nový fenomén, zloději při svých akcích používají rušičky signálu dálkového zamykání. V takovém případě se řidič domnívá, že své auto pomocí dálkového ovládání zamknul, vozidlo ale zůstává otevřené. Dálniční gangy se ale nezaměřují jen na D1, třeba na plzeňské D5 často dochází ke krádežím nafty u kamionů.

Vydáno pod