Milosti prezidenta jsou feudální přežitek, říká Marie Benešová

Praha - Udělování milostí prezidentem republiky je feudální přežitek. Myslí si to bývalá nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. „Je to právo prezidenta, to mu nikdo nebere, ale asi nastal okamžik diskutovat o tom, jestli vůbec institut milostí není přežitek,“ říká Benešová, která byla hostem Interview ČT24.

Benešová chce o milostech vyvolat diskusi. Otázkou je, zda takový institut patří do moderní doby. „Pokud patří, pak by tam měla být nějaká korekce,“ uvažuje Benešová. Sociální demokracie již oznámila, že podá ústavní novelu, podle které by prezidentské milosti musel podepisovat také premiér nebo ministr spravedlnosti.

Benešová chápe, že je možné udělit milost z humanitárních důvodů, když je člověk těžce nemocný, anebo se jednalo o zanedbatelnou trestní záležitost. Takovéto případy mají být předmětem zájmu prezidenta.

Václav Klaus ale v poslední době udělil milosti velmi kontroverzní. „Vesměs se dneska jedná o kauzy, kde je korupční nádech,“ říká Benešová. Dvě udání na milosti dokonce prověřuje policie. „V době, kdy vláda deklaruje, že bojuje s korupcí, a je to završováno takovýmito milostmi, to považuji za opravdu nešťastné,“ podotýká Benešová.

„Jako s Lisabonskou smlouvou. Je to ostuda“

Sociální demokracie dále vede s prezidentem spor kvůli mezinárodní smlouvě, kterou Klaus odmítá podepsat. Jedná se konkrétně o dodatek Evropské sociální charty. „To je ostuda. Takhle to bylo i s Lisabonskou smlouvou. Teď to pokračuje,“ komentuje to místopředsedkyně ČSSD. Pokud bude prezident nadále jednat v rozporu s ústavou, může ČSSD vyvolat kompetenční spor u Ústavního soudu, připustila Benešová.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)