Těžké astma léčí Na Homolce zahříváním průdušek

Praha - Pacientům s těžkým astmatem se začíná blýskat na lepší časy i v Česku. Speciální zákrok, při kterém lékař ohřívá sliznici v průduškách a oslabuje tak schopnost průdušek zmenšovat se, začali jako první ve střední Evropě provádět v pražské nemocnice Na Homolce. Pokud se operace osvědčí, mohly by ji proplácet pojišťovny.

„Jsou tu pacienti, kteří mají těžké astma a mají symptomy každý den. Pro tyto pacienty už není žádné další řešení,“ říká vedoucí lékař Centra plicní endoskopie Nemocnice Na Homolce Jiří Votruba, který metodu bronchiální termoplastiky „přivezl“ ze Spojených států do Česka. 

Průdušky už nebudou v křeči

Zákrok je přitom jednoduchý. Pacientovi se do úst zavede tenká trubička a s její pomocí se průdušky zahřejí na 65 stupňů Celsia. „Tím průdušky ztratí schopnost stahovat se, ztratí schopnost mít křeč, což je charakteristickou známkou astmatu,“ dodává Votruba. 

Bronchiální termoplastika
Zdroj: ČT24/Asthmatx

Průdušky je potřeba ohřát třikrát, vždy po dvoutýdenní pauze. Lépe dýchat se pacientům začne asi měsíc po posledním zákroku. Uleví se jim ale na dlouhou dobu. „Zatím jsme takovou metodu k dispozici neměli a pro část pacientů, kterou budeme muset přísně vybrat, to bude mít velký význam na kvalitu života,“ myslí si předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti Vítězslav Kolek. 

V Česku je 800 000 astmatiků. Obtížně léčitelným astmatem přitom trpí 20 až 30 tisíc z nich. Právě řadě z nich by měla bronchiální termoplastika pomoct. Díky grantu od pojišťovny takto ošetří Na Homolce asi třicítku těžkých astmatiků. Všeobecná zdravotní pojišťovna výsledky pilotního projektu zhodnotí na konci roku a rozhodne, jestli zákrok začne proplácet. 

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)