V ČR roste zájem o zemní plyn v autech, s tím i počet čerpacích stanic

Praha – Nejméně deset nových plnicích míst pro vozidla na stlačený zemní plyn přibude letos na českých silnicích. Některé vyrostou na stávajících pumpách, některé zcela samostatně. Obliba tohoto způsobu pohánění vozidla nabírá mezi řidiči na oblibě, kilometr jízdy totiž vyjde asi na korunu. V současnosti mohou CNG doplnit na osmatřiceti veřejných stanicích.

Stanice jsou rozmístěny po celé republice, při dojezdu 200 až 400 kilometrů se dá síť považovat za dostatečnou. „U stanic tohoto typu trvá plnění prakticky stejnou dobu, jako čerpání benzinu nebo nafty. Kubík vychází řádově na 17 korun,“ tvrdí Pavel Chmátal z firmy vyrábějící plnící stanice. Zatímco plnění LPG (propan-butanu) zajišťuje obsluha benzínové pumpy, u CNG si šofér vše obslouží sám. Hotovost není nutná, stačí takzvaná plynárenská karta. S měsíčním intervalem přijde výpis, kolik a kde řidič načerpal.

6,15 kg stlačeného zemního plynu odpovídá zhruba 8 litrům benzínu, stojí 142 korun. Po českých silnicích zatím jezdí na stlačený zemní plyn 3,5 tisíce aut, před sedmi lety se počet pohyboval na 450 vozech. Obě formy zemního plynu jsou až o polovinu levnější, než nafta nebo benzin.

CNG lze načerpat i doma

Dorazit domů, zaparkovat v garáži, a třeba přes noc si nechat naplnit auto plynem již také nepředstavuje problém. Stáčí mít domácí plnicí stanici. Není pak třeba jezdit na benzinovou stanici, šetří tedy čas a především peníze. Cena domácí plnící stanice se pohybuje kolem sta tisíc korun, návratnost se ale odvozuje od počtu najetých kilometrů a pohybuje se mezi dvěma až třemi roky. Plnou nádrž má řidič za tři až pět hodin.