Proti Plesu v opeře v Praze se vzbouřilo zhruba 30 lidí

Praha - Asi 30 lidí protestovalo proti Plesu v opeře, který se dnes večer koná v budově Státní opery Prahy. Protestující se sešli před historickou budovou na akci svolané hnutím Skutečná demokracie teď!. Někteří z demonstrantů oblékli „antiplesové šaty“ z plastových odpadků. Na pořádek dohlíželo několik desítek policistů.

Prohlášení protestujících 

„Snobská 'elita' pořádá tradiční Ples v opeře ve Státní opeře Praha. Na něm se každoročně scházejí ti, kteří se považují za největší elitu této země, od vrcholných politiků přes zástupce magistrátu a podnikatelskou elitu, až po hvězdy showbyznysu. Popíjejí to nejlepší víno, ochutnávají speciality od těch nejlepší kuchařů, a to vše za cenu vstupenky v řádu tisíců až statisíců korun.“ 

Podle pořadatelů se však cena vstupenky pohybuje do 7 000 korun.

Protestující, kteří se shromáždili ve vymezeném prostoru poblíž hlavního vchodu, s sebou mají i občerstvení v podobě housek a pomazánky a vlastní hudbu. Zástupci hnutí se kriticky vyjadřují i na adresu ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, který nad plesem převzal záštitu, vídeňského starosty Michaela Häupla i pražského primátora Bohuslava Svobody.

„Domníváme se, že bavit se za desetitisíce korun v této těžké době je výsměchem obyčejným lidem. Zatímco obyčejní lidé by si na jeden takový večírek vydělávali několik měsíců, oni to utratí za jeden večer. Tento ples je typickou ukázkou snobského a arogantního chování,“ uvádí zástupci hnutí.

Levicově orientovaní demonstranti přitom napadli již první pražský Ples v opeře v roce 1992, kdy podle vzoru protestů provázejících slavný ples ve Vídni na hosty házeli před budovou rajčata.

Ples v opeře ve Státní opeře má dnes navštívit modelka a herečka Kiera Chaplinová, vnučka slavného filmového tvůrce Charlieho Chaplina. V programu vystoupí také například operní pěvkyně Dagmar Pecková, šéfdirigentem orchestru bude Vojtěch Spurný. Ples je letos tematicky zaměřen na dobu Rudolfa II., včetně pokrmů, které se budou na plese podávat.