Bývalý šéf DPP Dvořák chystá minimálně tři žaloby na média

Praha - Bývalý šéf DPP Martin Dvořák bude v nejbližší době bránit svou osobu před soudem kvůli údajným pomluvám zveřejněným v médiích. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že během 14 dnů podá minimálně tři žaloby v rámci české mediální sféry. Mezi nimi pak vyzdvihl především informační útoky Hospodářských novin (HN) na jeho osobu.

Dvořák prohlásil, že má spolu s právníky kompletně vypracovány až tři žaloby, mezi žalovanou stranou mají být i HN. V rámci pořadu ujistil, že se po dobu působení v pražském dopravním podniku neúčastnil žádné nekalé obchodní dohody nebo zakázky. „Média spustila neuvěřitelnou kampaň kolem mne, mojí rodiny i dopravního podniku. Máme vypracovány dvě nebo tři žaloby, které budou během 14 dnů podány,“ uvedl. 

Martin Dvořák, bývalý generální ředitel Dopravního podniku Praha 

„Budu teď vytahovat peníze z českých médií.“

Během posledních měsíců informují česká média o různých údajně problematických zakázkách a fungování v pražském dopravním podniku. Například naposledy Hospodářské noviny v tomto týdnu informovaly, že Dvořák chtěl tramvajové opravny prodat společnosti Škoda Transportation za 238 milionů korun, přestože do nich DPP v minulosti investoval 851 milionů korun. Mezi další kauzy patří smlouvy na dodávku papírových a SMS jízdenek, biosložek do nafty, kontrakt na obrazovky v metru, bezpečnostní systém a smlouva na právní služby s advokátní kanceláří Šachta & Partners. 

Ne všechny kauzy podle Dvořáka vyšetřuje policie. „Některé věci vyšetřuje policie, některé ne. Do dnešního dne mne nikdo z policie nekontaktoval. Sám jsem se přihlásil,“ uvedl Dvořák s tím, že nabídl policii pomocnou ruku při případném vyšetřování. Zároveň zdůraznil, že z dopravního podniku se během jeho šéfování nevyvedla jediná koruna.

Kvůli „kauze Dvořák a DPP“ se snesla kritika také na policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten v OVM odmítl, že by na případu kolem DPP pracovalo málo lidí. Případ šetří minimálně čtyři policisté a podle dozorujícího státního zástupce je tento počet dostatečný, uvedl. Podle Davida Ondráčky z Transparency International ale takový počet nestačí k tomu, aby mohl rozplést všechny vazby kolem kauzy DPP.

Dvořák vydělal během sedmi let 50 milionů

Bývalý šéf DPP v pořadu ČT rovněž ukázal svá daňová přiznání za posledních sedm let, v nichž uvedl 50milionový příjem. Tato částka se týkala i období před nástupem do dopravního podniku.