Ministr Heger chce zvýšit pravomoce zdravotním sestrám

Praha – Lékařů sice v Čechách přibývá, vcelku jich je ale stejně nedostatek. Ministr zdravotnictví chce teď zaplnit mezery zdravotními sestrami - vysokoškolačkami. V některých případech podle něj mohou doktora snadno zastoupit, třeba v ordinacích praktika u jednodušších diagnóz.

Ondřej Ulrych pracuje na pozici všeobecná sestra na intenzivní péči i v ambulanci. Má magisterský titul, zastupuje vrchní sestru, učí kolegyně. Přesto má jako zdravotní bratr jenom málo pravomocí. „Musím o mnoho věcí vlastně poprosit lékaře, nemohu si to rozhodnout samostatně. Byť ve své podstatě se jedná jenom o formální aktivitu,“ vysvětluje zástupce vrchní sestry pro intenzivní péči VFN v Praze Ulrych. Musí tak třeba čekat, až lékař vyplní žádanku na rentgen. Nesmí také aplikovat některé léky, jako třeba lokální anestezii.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Zvýšení kompetencí sester by podle nich samotných ulevilo i doktorům, ministr Heger s tím souhlasí. Chystá kvůli tomu už nové zákony, které by sestrám pravomoce zvýšily. „Lékaři jsou poměrně nedostatkové zboží a tímto způsobem bychom je rádi uvolnili,“ podotkl Heger. Ve svém plánu se chce zaměřit hlavně na porodní asistentky a sestry u praktických lékařů.

To by pro pacienty znamenalo, že by sestra třeba mohla kromě odběrů krve taky určovat jednodušší diagnózy. Kromě změny legislativy ale bude muset Heger podle odborníků taky ujednotit systém vysokoškolského vzdělávání, bez toho totiž nebude možné sestrám pravomoci rozšířit.