Rampula podal žalobu kvůli vniknutí do Grygárkovy kanceláře

Praha – Pražský vrchní státní zástupce podal podal žalobu kvůli vstupu cizích lidí do kanceláře jeho náměstka Grygárka, uvedl to ČRo Radiožurnál. Z kamerového záznamu podle žalobce vyplynulo, že muže do pracovny pustil jeho předchůdce Stanislav Mečl. Ten ovšem oponuje, že šlo o policisty, bližší podrobnosti nechtěl vzhledem k povinnosti mlčenlivosti nesdělil. Situací se dnes zabývalo i vedení občanských demokratů, podle premiéra Nečase ovšem jen okrajově. Situaci musí vyřešit ministr Jiří Pospíšil.

Vlastimil Rampula podal trestní oznámení kvůli tomu, že dva cizí lidé vstoupili 17. února do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka. Dovnitř je pustil Rampulův předchůdce ve funkci Stanislav Mečl. Podle Mečla byli cizí lidé policisté, více však vzhledem k povinnosti
mlčenlivosti nesdělil. „Trvám na tom, že způsob provedení akce zachycený kamerou neodpovídá úkonům trestního řízení,“ vzkázal včera přes svoji mluvčí Rampula. K incidentu došlo ten samý den, kdy soud rozhodl o Rampulově návratu do funkce.

Rampula v pátek celou událost označil za narušení bezpečnosti vrchního soudu a státního zastupitelství. Stejně se dnes vyjádřil i Jan Fořt, mluvčí pražského vrchního soudu, v jehož budově vrchní státní zastupitelství sídlí. Podle něj soud vyhodnotil situaci jako mimořádnou. „Z pokynu předsedy Vrchního soudu v Praze je nyní závažnost narušení prověřována,“ uvedl Fořt.

Páteční událost ještě vystupňovala ostrý spor mezi nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a staronovým pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, kterého do funkce vrátil soud poté, co jej před časem Pospíšil na Zemanův návrh odvolal. Pospíšil a Zeman se dohodli, že bude proti rozhodnutí soudu podána kasační stížnost. Ministr také čeká, že Zeman učiní proti Rampulovi „nějaká odvolací opatření“. „Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě,“ řekl ministr Lidovým novinám.

Dnes se sešlo grémium i výkonná rada ODS, podle Nečase si ovšem členové pouze vyslechli základní informace o celé kauze od ministra spravedlnosti a blíže problém neřešili. Panuje prý obecná shoda, že je třeba spory mezi žalobci uklidnit - Pospíšil proto dostane čas, aby navrhl a připravil příslušné kroky. „Jsme v procesu rozhodování nezávislých soudů, nikoli rozhodování politiků. Přáním všech je stabilizace situace, my chceme, abychom měli účinné orgány činné v trestním řízení včetně státního zastupitelství,“ uvedl premiér na brífinku po jednání výkonné rady. „Měli bychom požádat pana ministra Pospíšila, aby nám dal do týdne až deseti dnů nějaký návrk kroků, které je možné učinit k tomu, aby byla situace stabilizovaná. Takhle to dál není možné,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Grémium ODS o situaci na státním zastupitelství už jednalo minulý týden.  

O odchodu Jiřího Pospíšila z vlády se v médiích spekuluje už několik měsíců, ministr ale dosud svou pozici vždy obhájil. V souvislosti s jeho výměnou se dříve objevily úvahy o tom, že by post ministryně spravedlnosti mohla zastávat nynější vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV). Vicepremiérka však v posledních dnech dává najevo, že o místo v této situaci příliš neusiluje.