Podle WikiLeaks chce ČR koupit stíhačky F-16

Londýn - Česká republika usiluje o získání amerických stíhaček F-16 a vzhledem k jejich vysoké ceně navrhuje, aby letouny společně nakoupilo pět či šest středoevropských zemí a získalo na ně slevu. Tvrdí to e-mail analytičky soukromé bezpečnostní a zpravodajské organizace Stratfor. Elektronickou korespondenci této americké organizace začal dnes zveřejňovat server WikiLeaks.

E-mail z 2. září 2011 se odvolává na zdroje v Praze a ve Washingtonu, konkrétně na zástupce českého velvyslance a bezpečnostního atašé s tím, že „na pár minut se zastavil velvyslanec“.

Česká republika chce letku letounů F-16 jako Polsko a ve skutečnosti nechce nové gripeny, uvádí elektronická zpráva. „Česká republika nyní prosí Američany o F-16. Američané tvrdí, že je prodají, ale za horentní cenu. Pro Českou republiku… jsou příliš drahé,“ dodává e-mail. „Česká republika proto předkládá plán, podle něhož by se pět či šest středoevropských zemí spojilo a udělalo by hromadnou objednávku F-16 výměnou za slevu od Američanů. Šlo by asi o 85 strojů i pro Rumunsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a možná Polsko,“ tvrdí zpráva a připomíná, že podle takového plánu by mohli piloti cvičit v jedné zemi a letouny by se opravovaly v jiné.

WikiLeaks
Zdroj: ČT24

Česko mělo dát ultimátum

„To by tyto země spojovalo a také svazovalo s USA. Američané by museli mít vojáky v oblasti, kteří by cvičili piloty,“ zdůrazňuje e-mail. Podle něj je americká vojenská přítomnost na svém území pro ČR klíčovým faktorem, který byl důležitý i při jednání o protiraketové obraně.

Pokud ČR dostane podíl na protiraketové obraně nebo dohodu o F-16, tak bude „souhlasit prakticky s jakýmkoli vojenským závazkem, který budou USA ve světě chtít“. Pokud ne, „pak je konec se závazky vůči NATO mimo euro-asijský prostor“. Takové je ultimátum, píše e-mail.

Podle něj se Češi ve většině záležitostí neshodují s Němci. „Němci jsou v bezpečnostní strategii jako batolata… Nevědí, jak jednat v NATO, a proto jsou vstřícní vůči Rusům. To je chybná strategie. Němci si myslí, že mohou Rusy zvládnout, ale nemohou. Němci nejsou s to přesvědčit ostatní členy NATO, tak s Rusy jednají bilaterálně a oslabují koncentraci NATO,“ shrnuje české názory e-mail.

Vztahy mezi Českem a USA jsou na nule

Věnuje se i vyjednávání o protiraketové obraně, které bylo za předcházející administrativy George Bushe prý zmatené, protože americká strana byla příliš vágní. Rozhodnutí vlády prezidenta Baracka Obamy, poskytnout komponenty protiraketové obrany jiným zemím, americko-české vztahy zlikvidovalo a nyní v podstatě neexistují, konstatuje se v elektronické zprávě.

Podle e-mailu byla pro českou stranu nepřijatelná oficiální nabídka na „vědecké výzkumné středisko“. „ČR potřebuje americkou vojenskou přítomnost na svém území, ne 'výzkumné' středisko bez vojáků, které by stejně museli platit Češi. Směšné. Tak jsme odstoupili z jakékoli dohody o nynějším systému,“ uvádí se ve zprávě v souvislosti se zamýšleným střediskem včasného varování.

Analytička Stratforu označila spolehlivost zdrojů jako B (A jsou nejlepší zdroje a F nejhorší), zatímco věrohodnost informací známkou tři na desetibodové stupnici, v níž je jednička nejvyšší věrohodnost.

Vydáno pod