Na vnitru padala trestní oznámení kvůli hospodaření s penězi z EU

Praha - Na ministerstvu vnitra se v minulosti nakládalo s penězi z evropských dotací nehospodárně a v rozporu s předpisy. Auditoři podle vyjádření Kubiceho náměstka pro informační technologie a projektové řízení Radka Šmerdy zjistili i případy, které vyhodnotili jako možné podezření z trestné činnosti a podali tak již čtyři trestní oznámení. Celkovou škodu vyčíslují řádově v desítkách milionů korun. Podle Šmerdy je pravděpodobné, že sporně použité peníze z dotací bude muset zaplatit stát. Podle informací České televize by už příští týden měla padnout první obvinění.

„V tuto chvíli to je čerpáno z evropských peněz, ale nepředpokládáme, že by se Evropská komise chtěla podílet svými prostředky na úhradě těchto činností, takže to půjde na vrub státního rozpočtu,“ konstatoval Šmerda. Na řadu pochybení při čerpání peněz z EU podle něho upozornily kontroly, které se na úřadu odehrávají od loňského léta.

Problematické využívání prostředků z dotací podle něho začalo zřejmě po nástupu úřednické vlády premiéra Jana Fischera, kdy vnitru šéfoval Martin Pecina. Pokračovalo to prý až do doby, kdy se stal ministrem Jan Kubice.

Náměstek ministra vnitra Radek Šmerda:

„Zjistili jsme předražování zakázek, zjistili jsme úhradu za věci, které neproběhly, zjistili jsme zaměstnávání rodinných příslušníků a podobně.“

Šéf odboru interního auditu a kontroly vnitra Petr Plaňanský uvedl, že čtyři podaná trestní oznámení míří celkově asi na osm lidí. Konkrétní být nechtěl. „Bylo to na řadové zaměstnance, samozřejmě i na vedoucí pracovníky, to znamená na ředitele odborů, a případně i o patro výš,“ doplnil Šmerda. Lidé, kterých se oznámení týkají, prý už na ministerstvu nepracují.

Reportáž Olgy Málkové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Šmerda podotkl, že další trestní oznámení mohou následovat. „Toto není počet uzavřený a bude to pokračovat, protože ty kontroly rozplétají záležitosti i zpětně za tři, čtyři roky. Takže to je věc, která ještě nějaký čas poběží,“ dodal náměstek.