Randák: Není problém, že jsem sledován. Budeme dál předkládat informace

Praha – Člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák potvrdil, že je sledován. „Samozřejmě, že ano. Dokonce na to existují záznamy,“ uvedl bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace, který byl hostem Hyde parku ČT24. Randák nemá podle vlastních slov s tím, že je sledován, žádný problém. „Pokud nebudu mít zájem, aby mě ti lidé sledovali, tak mě sledovat nebudou, protože mě ztratí,“ usmívá se.

Výsledkem sledování jsou fotografie, které se objevily na webu Vašesvoboda.cz, na kterých údajně Randák připravuje bývalého ministra Františka Bublana na vystoupení v Otázkách Václava Moravce. „Bublan byl v Otázkách Václava Moravce den předtím v neděli, těžko jsem ho v pondělí mohl připravovat,“ komentuje to Randák.

Šachta & Partners: Pouze jsme zavedli to téma

Vznik Iniciativy Vaše svoboda, jejíž web fotografie zveřejnil, podpořila advokátní kancelář Šachta & Partners. Podle Nadačního fondu proti korupci mohlo právě do firmy, v níž figurují lidé z Šachta & Partners, odtéct kolem 100 milionů ze zakázky na bezpečnostní systém pražského dopravního podniku. Toto podezření nedávno oznámil právě Karel Randák.

Právníci obvinění ze sledování popírají. „My jsme pouze zavedli to téma, co jsou pan Randák a jeho skupina zač,“ říká David Michal, společník advokátní kanceláře. „Říkáme tomu 'randákovština', to znamená veřejné šíření směsice lží, polopravd, falzifikátů a některých pravých dokumentů poskládaných do kontextu, který pan Randák uzná za vhodný,“ uvedl v Hyde parku Michal.

Na to Randák nechce regovat. „Nechci se nechat odvádět od své práce debatami o tom, jestli jsem sledován a vyrábím nějaké falzifikáty. My budeme jako Nadační fond předkládat informace, které máme,“ vysvětluje a odmítá, že by někoho mystifikoval nebo pomlouval. Dokumenty, které má Nadační fond k dispozici, jsou prý vždy nejprve předkládány orgánům činným v trestném řízení a teprve po dohodě s nimi jsou zveřejňovány.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)