V Městci Králové zemřelo dítě při domácím porodu

Městec Králové (Nymbursko) - V Městci Králové na Nymbursku zemřelo o víkendu dítě při domácím porodu. Krátce po narození přestalo dýchat. K tragédii došlo v noci ze soboty na neděli, porod byl plánovaný. Těhotná ženy byla údajně ještě tři dny před porodem na kontrole u lékaře, ten ale žádné problémy nezjistil. Případem se zabývá policie.

Dítě po narození přestalo dýchat a nejevilo známky života. Dispečerka záchranné služby rodičům radila, jak mají poskytnout první pomoc a do příjezdu záchranářů prováděla takzvanou telefonicky asistovanou resuscitaci. Zdravotníci pak v záchraně pokračovali s využitím všech dostupných pomůcek, přístrojového vybavení a léků. Snažení záchranářů už ale bylo marné, lékař musel konstatovat smrt dítěte.

Podle mluvčí záchranné služby byli zdravotníci přivoláni příliš pozdě. Doba, která uplyne od zástavy dechu novorozence přes přivolání záchranné služby až po příjezd zdravotníků, je přitom klíčová, s každou minutou se snižuje šance na záchranu života dítěte.

Na těle novorozence nebyly zjištěny známky cizího zavinění a přivolaný lékař nebyl schopen zjistit příčinu úmrtí. Podle předběžných výsledků nařízené soudní pitvy by mohla být příčinou úmrtí srdeční vada, kterou se lékařům během kontrol nepodařilo odhalit.

Bezpečnější verze domácího porodu – „doma“ v nemocnici

Přirozené porody v nemocnicích jako alternativu k domácím porodům nabízí v Jihlavě rodičkám, které třeba jen uvažují o často nebezpečném domácím porodu. Čtyři speciální pokoje jsou moderně vybavené, i porodní křeslo ladí s interiérem.

Rodička si řídí porod sama, za asistence partnera a nebo i dalších příbuzných. Sestra dochází jen na vyžádání. V těsné blízkosti tzv. domácích pokojů je i operační sál, v případě komplikací se tam rodička dostane během pěti minut. Ministerstvo zdravotnictví přirozené porody v nemocnicích podporuje. Chce jít ale ještě dál. „Já bych jako ideální kompromis viděl, že se v republice objeví porodní domy, které budou v areálu nemocnice, ale nebudou patřit nemocnici,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Porodní pokoje v jihlavské nemocnici
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Porodníci vesměs odmítají porody doma jako neúměrné riziko pro matku a dítě. Hrozí prý nečekané komplikace, které podle nich zvládne jen nemocnice. Podle dřívějších odhadů se k porodu doma rozhodne ročně asi stovka žen. Část porodů začatých doma končí kvůli komplikacím v porodnici, objevují se i tragické případy. Určité riziko je ale podle příznivců domácích porodů i u porodů v nemocnici. Čeští porodníci prý neumějí rozdělit porody podle míry rizika, ke všem proto preventivně přistupují jako k vysoce rizikovým.

Reportáže Erika Knajfla a Blanky Poulové (zdroj: ČT24)