Zemřel znalec a popularizátor astronautiky Vítek

Praha - Ve věku 72 let dnes zemřel přední český znalec a popularizátor astronautiky Antonín Vítek. Autor řady knih o astronautice a spoluautor internetové encyklopedie například komentoval v roce 1969 pro tehdejší Československou televizi přistání Apolla 11 na Měsíci. Před čtyřmi roky dostal Cenu Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy.

Vítek vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a poté pracoval téměř čtvrt století v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Poté přešel do Základní knihovny, kde dosud pracoval jako odborník na informační technologie.

„K přírodním vědám - fyzice, astronomii a chemii - mě přivedly sci-fi J. M. Trosky (vlastním jménem Jan Matzal), které jsem přečetl v době, kdy jako jedenáctiletý jsem dlouho ležel v nemocnici. Po vypuštění první družice se můj zájem zaměřil i na kosmonautiku,“ napsal ve svém životopisu Vítek.

„Dnes ráno se vydal na svou planetku nesmírně vzdělaný, slušný a laskavý člověk,“ řekl o něm jeden z jeho kolegů.

V roce 1969 Vítek komentoval v Československé televizi přistání Apolla 11 na Měsíci, zatímco jeho přítel Karel Pacner z Mladé fronty referoval o Apollu 11 z amerického Houstonu. V sedmdesátých letech se Vítek podílel na vývoji krystalizátoru ČSK-1 pro materiálové pokusy na sovětských kosmických stanicích Saljut a Mir.

Vítek je spoluautorem mnoha knih o astronautice. Nejvíce si sám cenil internetové encyklopedie SPACE-40, která zahrnuje všechny umělé družice ve vesmíru. Zejména díky ní dostal v roce 2008 Cenu Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy od Akademie věd. Byla po něm také pojmenována planetka číslo 30 253.