Leo Express slibuje wifi bez výpadků a vlakový intranet

Praha – Multimediální novinky míří na české koleje. Společnost Leo Express, která chce od prosince vozit jako třetí dopravce cestující mezi Prahou a Ostravou, představila na vídeňské konferenci RailTel koncept své chystané telekomunikační infrastruktury ve vlacích. Počítá jak s intranetem, tak internetem. Bude také možné objednat – a elektronicky zaplatit – například občerstvení.

Společnost Leo Express uvádí, že za IT technologie každé z pěti připravovaných souprav zaplatila 12 milionů korun, mlutimediální služby pro cestující mají být velmi široké. „Přijdu do vlaku, mám počítač, iPad nebo smart phone a během jízdy jsem připojen na internet. Můžu sledovat zprávy nebo třeba film nabízený uvnitř vlaku ze všem dostupného serveru. Potom jsem třeba na chatu s přáteli nebo si přes svůj počítač objednávám občerstvení od stewardů bez toho, že bych musel ze svého místa vstát a někam si pro ně dojít,“ popisuje vizi mluvčí Leo Expressu Petr Kopáček.

Lákadlem má být především rychlý a silný internet, údajně spolehlivější, než na jaký jsou dosud cestující zvyklí z konkurenčních železničních spojů. Technologické řešení má být založeno na routeru, který bude tzv. sdruženým způsobem využívat všechny dostupné sítě GSM. Systém tak umožní přenášet data cestujícím do vlaku a zároveň je z vlaku vysílat. Využije přitom jak současné technologie, jako jsou například sítě GPRS nebo třeba 3G, tak i brzy nastupující satelitní způsoby přenosu dat. „Prostřednictvím této technologie budou naši cestující během jízdy stále online, budou moci využívat nejrůznější moderní aplikace. A posádka našich vlaků zase bude moci díky permanentní dostupnosti rychlých dat zákazníkům poskytovat nezbytné rady a pomáhat jim,“ slibuje majitel firmy Leoš Novotný.

Schéma připojení v Leo Expressu
Zdroj: ČT24/Leo Express

Konkurence bují: ČD zavádějí alespoň běžnou wifi…

Především na žlutou konkurenci, která na české koleje přinesla bezdrátové připojení k internetu jako první, zareagovaly České dráhy. Po několika letech slibů a technologických pokusů chtějí brzy konečně spustit svoji první wifi síť v některých vlacích.

„Wifi je už nainstalována na první jednotce a teď probíhá schvalování na Drážním úřadě. Fungovat by měla standardně až po schválení, což může trvat možná jeden až dva měsíce. Ale aktivně ji asi nejdřív pouštět nebudeme, dokud nebude jistota, že opravdu funguje,“ přiznává mluvčí drah Petr Šťáhlavský s tím, že všechny jednotky Pendolino mají mít dostupný internet pro cestující do léta.

… Regiojet internetovou kavárnu na kolech

Internetové novinky chystá také Regiojet. Během jara chce nasadit do provozu vozy, jejichž interiér má připomínat internetovou kavárnu. „Bude tam možné pohodlně sedět v křesílku u klasického pracovního stolu, lidé tam budou pracovat nebo studovat v podmínkách, které tomu vyhovují. Před jízdou si bez dalšího poplatku cestující jen zarezervuje místo v tomto voze,“ vysvětluje mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.

Mluvčí dodává, že tentýž vagón bude dopravce nabízet díky propojení s velkou projekční obrazovkou taky jako konferenční. „Našim cílem je, aby zákazníci, kteří chtějí, měli možnost ten čas jízdy maximálně efektivně využít,“ uzavírá mluvčí tzv. žlutých vlaků.