Na obloze bude možné pozorovat hned pět planet

Praha - Koncem února a v první polovině března bude na večerní obloze zcela mimořádně vidět postupně pět nejjasnějších planet sluneční soustavy známých už starověkým hvězdářům. Zvečera se objeví Merkur, Venuše, Jupiter a Mars a později po západu Merkuru se přidá Saturn. Podobný úkaz bylo možné vidět v roce 2004 a příště zase až v roce 2015 a za ještě lepších pozorovacích podmínek v roce 2036, informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Hvězdárna na pražském Petříně kvůli tomu prodlužuje otevírací dobu.

Jinak obtížně pozorovatelný Merkur se objeví za večerního soumraku nízko nad obzorem. Výše nad obzorem v souhvězdí Berana bude zářit Venuše a jen o málo slabší Jupiter. Mars se bude nacházet nad východním obzorem v souhvězdí Lva. Kolem 22:00 se přidá Saturn v Souhvězdí Panny.

Všechny planety budou bez obtíží vidět i bez dalekohledu. Zejména Jupiter s Venuší pro jejich velkou jasnost nelze přehlédnout. Scenérii planet doplní Měsíc a také malými dalekohledy pozorovatelná kometa C/2009 P1 Garradd.

Kometa Garradd se již delší dobu nachází nad severovýchodním obzorem v souhvězdí Draka. Přízemím prošla 18. února a pomalu se od Země vzdaluje. Její jasnost je v březnu poměrně stálá, takže měsíc po průchodu přízemím bude její jasnost takřka nezměněná. Viditelná je celou noc. Postupně přechází do Velkého vozu, kde se bude nacházet v druhé polovině března.