O právech v Plzni rozhodne Dobeš příští týden

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se chystá začátkem příštího týdne rozhodnout o osudu plzeňských práv. Nyní si právníky nechává prověřit možnosti postupu. Dobeš se dnes se studenty z Plzně setkal. Podle akreditační komise by škola měla kvůli potížím skončit. Konečné slovo bude mít ministerstvo. Proti zamítavému závěru komise ale jít nemůže.

„Nechávám si zpracovat možnosti ministerstva školství vůči rozhodnutí akreditační komise,“ řekl Dobeš. Dodal, že nyní sbírá právní analýzy. Situace kolem plzeňských práv je pro něj prý „největší neklid“. Narážel tak na nynější protesty vysokoškoláků proti chystané reformě nazvané Týden neklidu.

Akreditační komise začátkem února ministerstvu navrhla akreditaci právům neprodloužit kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a špatné vědecké a publikační činnosti. Škola by tak měla po 31. říjnu skončit. Pokud by se to stalo, přes 1 500 studentů prvního až čtvrtého ročníku by se nejspíš muselo přesunout na práva do Brna, Prahy či Olomouce. Petici za zachování školy podepsalo přes 11 000 lidí.

Dobešův náměstek pro vysoké školy Ivan Wilhelm jednal s děkanem pražské právnické fakulty o případném převzetí plzeňských posluchačů. „Nevidím příliš optimisticky, že by bylo někde možné absorbovat ten počet studentů (z Plzně),“ uvedl ministr. V tuto chvíli prý nemá ani žádnou variantu, že by plzeňská škola fungovala dál jako pobočka Univerzity Karlovy.

Protesty proti rušení plzeňských práv
Zdroj: ČT24

Studenti se rozdělili na dva tábory

Před ministerstvem se shromáždilo několik desítek studentů, kteří přišli své spolužáky podpořit. Dobeš je po setkání se studentskou delegací šel pozdravit. „My jsme skálopevně přesvědčeni, že pan ministr rozhodne v souladu se spravedlností,“ řekl student druhého ročníku plzeňských práv Jakub Sivák. Věří, že jeho škola funguje bez problémů. Podotkl, že v Plzni studují hlavně lidé z regionu, přesun jinam by pro ně byl finančně náročný. Studenti z vyšších ročníků by se prý navíc museli vrátit o dva roky níž.

Jak zjistila redaktorka ČT Mirka Vildová, boj o alma mater ale rozděluje studenty na dva tábory. Zatímco část organizuje protesty, ta druhá je kritizuje a uznává námitky komise. „Vykřikovat na demonstracích urážlivé výroky nepovažujeme za šťastné a nemyslíme si, že nám to v současné situaci pomůže,“ uvedl předseda studentské části Akademického senátu právnické fakulty ZČU Tomáš Hnetila. Parta studentských senátorů rozeslala akademikům prohlášení nazvané Rozumem proti emocím. Výtky akreditační komise uznávají a žádají, aby škola jednala o přestupech. „Nesmíme podléhat iluzím, že fakultu zachráníme a vše se vrátí do původních kolejí. Tato varianta se jeví spíše jako méně pravděpodobná,“ uvádí se v prohlášení.

Děkan plzeňských práv Jan Pauly je podle svých slov názorem těchto studentů zklamán. Člen krizového štábu Michal Volf to označil za zkratkovité jednání jednotlivých členů. Rektorka školy Ilona Mauritzová se s oběma skupinami sešla a vyzvala je k tomu, aby byli jednotní. 

Šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková se už dřív zmínila o tom, že bakalářské studium plzeňských práv větší potíže nemá a končit by nemuselo. Komise nedoporučila přijímání do prvního ročníku kvůli transformaci fakulty po zrušení magisterského programu, uvedla. Dobeš šéfku komise za způsob zveřejnění zprávy o rušení plzeňských práv před časem kritizoval. Podle něj informaci dala dřív médiím než univerzitě, čímž „opakovaně selhala“. Dvořáková uvedla, že komise ve sledované kauze chtěla zveřejněním předejít spekulacím.