Ministerstvo kultury přestává platit internet v knihovnách

Praha - Ministerstvo kultury přestává platit internetové připojení v knihovnách, protože mu na to chybí peníze. Resort o tom, že končí s Projektem internetizace knihoven, informuje na svých webových stránkách. Podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) tak do měsíce přijde o připojení k internetu asi 2 500 tuzemských knihoven. Fatální to podle knihovníků bude zejména pro knihovny v malých obcích.

„Ministerstvo kultury dnes informovalo krajské knihovny, že jeho rozpočet nebyl přes veškerou snahu navýšen o finanční prostředky potřebné na zajištění úhrady připojení knihoven k internetu od 28. března,“ stojí ve vyjádření ministerstva. Resort prý usiloval o to, aby financování připojení ze státního rozpočtu pokračovalo v systému Komunikační infrastruktury veřejné správy, který spadá pod ministerstvo vnitra. Nakonec ale bez úspěchu. Podle ministerstva situaci nezvrátil ani průzkum zájmu knihoven ani efektivnější nastavení podmínek s dodavateli připojení.

Podle SKIP je ukončení projektu v rozporu s usnesením vlády z letošního 11. ledna, ve kterém se resort k pokračování internetu v knihovnách zavázal. „Svaz se v této věci opět obrátí otevřeným dopisem na předsedu vlády Petra Nečase, který dne 19. srpna 2011 písemně potvrdil další pokračování Projektu internetizace knihoven. Pokračování potvrdil i ministr kultury,“ prozradil chystané kroky svazu jeho předseda Vít Richter. „V tuto chvíli se s tím nedá nic víc dělat. Ministerstvo financí ty peníze odmítá dát. Musela by zasáhnout jedině nějaká vyšší moc, která by potřebné prostředky přinesla,“ dodal Richter.

Některé knihovny zůstanou asi bez připojení

Knihovníci se nyní obávají, že některé z knihoven si nebudou moci internet dovolit a zůstanou zcela bez připojení. Podle knihovního zákona přitom mají bibliotéky povinnost poskytnout návštěvníkům bezplatný přístup k internetu. Pokud bude knihovna odpojena a obec nebude ochotna internet do knihovny zajistit, nebude dotčená knihovna splňovat jednu z podmínek zákona. Na základě toho by pak mohla být vyloučena z evidence, čímž ztratí možnost ucházet se o dotace z veřejných zdrojů.

Internetové připojení veřejných knihoven původně zajišťovalo ministerstvo vnitra, to ale na financování projektu, který stál 100 milionů ročně, nemělo dostatek prostředků. Projekt tedy mělo převzít ministerstvo kultury, které hledalo možná úsporná opatření a žádalo navýšení svého rozpočtu, aby projekt mohl dále fungovat.

Telefonát mluvčí ministerstva kultury Evy Tiché (zdroj: ČT24)