Nový zákon by měl vyřešit vyhrocenou situaci na státním zastupitelství

Praha – Současnou situaci na státním zastupitelství by měl vyřešit nový zákon z pera ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Nejvyššího státního zástupce by podle něj měl jmenovat i odvolávat prezident na rozdíl od současné praxe, kdy tak činí vláda. Zákon by vymezil i jeho funkční období na deset let. Podobná omezení by měla platit také pro další vedoucí státní zástupce. Pod nejvyšším státním zástupcem by měl zároveň vzniknout nový úřad pro boj s korupcí.

„Problémy dnes vidíme v praxi, kdy nedokonalý zákon se špatně aplikuje,“ upozorňuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle nového zákona by se mimo jiné funkční období státního zastupitele mělo omezit na 10 let. Spory o možném odvolání by se místo ve vládě měly řešit jen v kárném řízení. Podobně to má fungovat i u dalších vedoucích státních zástupců. Do teď neomezené funkční období se jim nastaví na 7 let. I je by měl odvolávat kárný senát.

Zásadní změnu čeká vrchní státní zastupitelství, které teď vede Vlastimil Rampula a válčí s ministrem spravedlnosti a nejvyšším státním zástupcem. S existencí pražského ani olomouckého vrchního zastupitelství zákon nepočítá. Některým poslancům se ale rušení vrchního státního zastupitelství nelíbí. Podle nich bude narušena rovnováha mezi soudy a státním zastupitelstvím. „Jak bude dále fungovat státní zastupitelství se soudní soustavou, když vrchní soudy zrušeny nebudou,“ ptá se poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Nicméně ani u koaličních poslanců nemá ministr podporu jistou. „Sytém pouze kárné odpovědnosti, který by byl jediný výhradní, je do jisté míry limitující,“ domnívá se poslanec Stanislav Polčák  (TOP 09 – STAN).

K jednání se včera sešli dva aktéři sporu, nejvyšší žalobce Pavel Zeman a vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Poprvé od výměn názorů přes média spolu usedli k jednacímu stolu. Společně domlouvali další vzájemnou komunikaci. Na tahu je teď Nejvyšší správní soud. Ten by měl o dalším ministerském pokusu rozhodnout během několika týdnů.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)