Vnitro ocenilo elektronický stavební deník či výpis bodů řidičů

Praha - Už osmým rokem ministerstvo vnitra organizuje konferenci o kvalitě veřejné správy, jejíž součástí je i soutěž, ve které se mohou utkat jednotlivé veřejné organizace. V úterý večer se tak rozdalo na třicet cen ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve veřejné správě za rok 2011. Získal ji například elektronický stavební deník, internetová evidence dotací nebo elektronický výpis počtu bodů řidičů. Ocenění získal kraj Vysočina, Šumperk, Studénka v Moravskoslezském kraji a severočeský Děčín a Chomutov, který se svými inovativními produkty v soutěži zabodoval dokonce dvakrát.

Ministerstvo cenu kvality tentokrát udělilo celkem sedmi úřadům. Šumperk si ocenění vysloužil zveřejněním územního plánu na internetu. Cena za inovaci putuje také do Studénky, která ocenění získala i loni. Desetitisícové město na Novojičínsku bylo tentokrát oceněno za elektronický stavební deník. Kraj Vysočina bodoval se svou centrální evidenci dotací eDotace a Plzeň pak s monitorovacím systémem sociálních služeb. Za elektronické hlasování při jednání rady města si cenu kvality z Obecního domu v Praze odnesl také Děčín a Chomutov, který byl oceněn hned dvakrát: za elektronickou službu výpisu počtu bodů řidičů a za Elektronické turistické informační centrum (ETIC).

Cílem soutěže je podle pořadatelů podpořit ty úřady, které si význam kvality ve své práci nejen uvědomují, ale především hledají a hlavně nacházejí cesty k jejímu dosažení. „Úřady a organizace jsou motivovány, jak zlepšit kvalitu poskytovaných služeb ve vztahu k občanovi,“ dodal náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský.

Ocenění se každoročně udílí na slavnostním zahájení Národní konference kvality ve veřejné správě. Podle spolupořadatelky letošního 8. ročníku konference Lucie Šutorikové jsou ceny udělovány jen v kategoriích stříbro a bronz. Hlavní, zlatou cenu Rada kvality udělí až v listopadu. Za úspěchem v soutěži stojí podle všech oslovených dlouhodobá a systematická práce. „Jsme přesvědčeni, že právě spolupráce odborné sekce Kvalita ve veřejné správě, kterou zaštiťuje ministerstvo vnitra, s Radou kvality České republiky, která pracuje v režii ministra průmyslu a obchodu, se velmi vyplácí,“ podotkl předseda Rady kvality ČR Robert Čurman.

Ceny jsou vycházejí mimo jiné z evropského modelu CAF, jehož snahou je sjednocení kvality veřejné správy v Evropské unii. Konference kvality se v Česku konají už od roku 2004. Záštitu nad akcí převzalo ministerstvo vnitra, ve spolupráci s Radou kvality a hostitelským krajem či městem, kterým je tentokrát právě hlavní město. Konference potrvá do 29. února.

Ministerstvo vnitra rozdělilo ceny kvality (zdroj: ČT24)