Rampulovi hrozí pokuta v řádech desetitisíců korun

Praha – Staronovému vrchnímu pražskému zástupci Vlastimilu Rampulovi hrozí nejen, že může přijít o prověrku, ale také dostat pokutu v řádech desetitisíců korun. To kvůli videu zachycujícímu tajuplnou prohlídku kanceláře jeho náměstka, které minulý týden ukázal novinářům. Začal se o něj totiž zajímat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), a to kvůli dvěma možným prohřeškům. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Podle listu zajímá ÚOOÚ, jak Rampula k záznamu vůbec přišel. Podle zákona smí totiž zastupitelství záznamy uchovávat pouze tři dny, což se ale podle všeho nestalo. Dva muži přišli do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka večer 17.února. Rampula ale nastoupil do své funkce až 22. února. Uplynulo tedy nejméně pět dní, než záznam vůbec oficiálně mohl získat. Navíc pustil video na tiskové konferenci, na což zřejmě neměl právo.

David Pavlát, mluvčí ÚOOÚ

„Požádáme o vysvětlení, a to nejen v souvislosti s délkou uchovávání záznamů, ale také v souvislosti s účelem zpracování.“        

Podle úřadu se záznamy uchovávají kvůli eventuálnímu předání policii, a nikoliv pro zveřejňování v médiích. Rampula nechtěl věc komentovat, skoupá na slovo byla podle listu i bezpečnostní ředitelka na zastupitelství Jarmila Jandíková, do jejíž kanceláře jsou výstupy z kamer na chodbách vyvedeny.

Vydáno pod