Nutriční konzultant: Nejlepší je kombinovat různé druhy potravin

Praha – Americký dietolog Colin Campbell ve své knize Čínská studie tvrdí, že nejlepší pro člověka je čistě rostlinná strava. S tím ale většina jiných expertů zásadně nesouhlasí. Jedním z nich je i nutriční konzultant Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Ten říká, že nejvhodnější metodou je kombinace všech možných druhů potravin. Největší problém spatřuje v dnešních dietách, které se představují jako vysokoproteinové. Česká populace by podle něj měla konzumovat více rostlinných olejů.

Tak, jak to píše pan Campbell ve své knize, se to podle Suchánka nedá generalizovat. „Musíme se podívat na souvislosti, do kterých tato kniha staví jednotlivé populace. Naprosto jasně třeba víme, že populace některých afrických kmenů, které konzumují pouze živočišnou stravu, netrpí civilizačními chorobami. Naopak populace, které mají čistě rostlinné stravy, mohou tyto choroby mít. Není to pouze o živočišných a rostlinných produktech, ale je tu vliv i pohybové aktivity nebo celkového složení stravy,“ vysvětlil nutriční konzultant Fóra zdravé výživy.

Tvrdí ale, že je pravda, že v západní civilizaci se mnohdy diskutuje problematika zvýšené konzumace červeného masa v souvislosti s diabetem druhého typu.

Suchánek:

Populace jihovýchodní Asie mají zvýšenou konzumaci rostlinných produktů, protože je pro ně třeba živočišná bílkovina hůře dostupná, a tak ji nahrazují jiným způsobem. Také se jejich životy vyvíjí zejména zemědělsky. Tím pádem předpoklad, že zvýšený příjem vlákniny bude vést k tomu, že budu mít nižší výskyt některých civilizačních chorob, je tady zcela splněn. Na druhou stranu se ví, že středomořská strava, která obsahuje mořské ryby a mléčné produkty v zakysané formě, jednoznačně snižuje výskyt jak nádorových onemocnění, tak kardiovaskulárních onemocnění. Je pravda, že se o vlivu genetiky v těchto případech často mluví, důkazy podle mě ale nejsou ještě zcela jednoznačné.

Podle jeho slov je prokázané, že konzumace dobře upraveného masa vede k dostatečnému příjmu bílkovin, podpoře bazálního metabolismu a kvalitní pohybové aktivity. Nedá se proto podle něj říct, že pouze rostlinná strava má dobré přínosy. „Víme třeba, že velká rizika jsou u veganské stravy dětí. Dětí živené takovouto stravou mají menší hmotnost, trpí anémiemi, někdy se tvrdí, že trpí i poškozením mozku,“ řekl.

Česká populace by prý měla konzumovat více rostlinných olejů. Jejich nedostatek prý způsobuje kardiovaskulární potíže, které jsou u nás problémem číslo jedna. Největší hloupost přitom spatřuje v dietách postavených na zvýšené konzumaci červeného masa a tuku bez omezení a v nedostatku pohybové aktivity.

Rozhovor s Pavlem Suchánkem (zdroj: ČT24)