Unií kritizovaný projekt hodlá Dobeš prosadit pod jiným názvem

Praha - Kritizovaný projekt OKNO za půl miliardy korun, k němuž měla výhrady Evropská komise, hodlá ministerstvo školství prosadit pozměněný a pod jiným názvem. Nově by měl být zaměřen na finanční gramotnost dospělých. Dobešův úřad také představil dalších 33 projektů s celkovým rozpočtem 7,7 miliardy. Peníze mají jít z programu EU Vzdělávání pro konkurenceschopnost, s jehož čerpáním má ministerstvo dlouhodobě problémy.

Projekt OKNO (Obecné kompetence našim občanům) měl vzdělávat občany ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií. Evropská komise mu ale vytýkala pochybnou kvalitu. V tisku se také spekulovalo o tom, že by mohly být zneužity peníze z evropských fondů pro lepší komunikaci s médii před podzimními krajskými volbami.

Podle Jakuba Stárka z ministerstva se nyní tento projekt jmenuje FINGRAM a je určen na kurzy finanční gramotnosti pro dospělé. „Bude to formou poskytování prezenčních kurzů,“ uvedl s tím, že tyto kurzy budou určeny až pro 100 tisíc lidí. Na propagaci v médiích prý půjde méně než deset procent z celkových 580 milionů.

Bývalý ředitel sekce strukturálních fondů na MŠMT Jan Vitula:

„Můj odhad je, že realizace tohoto projektu bude velmi problematická. Jednak pro Evropskou komisi bylo OKNO výstražným signálem, co se na ministerstvu chystá, takže očekávám, že se tímto projektem bude EK podrobně zabývat a uvidíme výsledek… Řada projektů, které ministerstvo chystá, má jednu společnou vlastnost a tou je outsourcing služeb. Jinak řečeno vyexpedování peněz na soukromé subjekty, které s nimi mají následně nakládat.“

Úředníci také představili dalších 33 připravovaných projektů, na něž má jít téměř 6,2 miliardy. Celkový rozpočet všech chystaných projektů je ale 7,7 miliardy. Jsou určené třeba pro mateřské školy, spolupráci škol a firem nebo vzdělávání prostřednictvím informačních a komunikačních technologií, takzvaný e-learning. „Projekty, které nebudou splňovat základní podmínky operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, nebudou v žádném případě podpořeny,“ upozornil náměstek ministra školství pro evropské záležitosti Michal Zaorálek.

Brífink MŠMT a Jan Vitula ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)