Čtvrteční protest studentů se nesl v klidnějším duchu

Praha - Protesty studentů v rámci takzvaného Týdne neklidu pokračovaly i dnes. Zástupci spolku Věda žije! sehráli dopoledne před ministerstvem školství scénky Rektoři na koberečku a Bolestivá reforma v praxi. Happening měl mimo jiné ukázat, jak by vypadalo reformou prosazované manažerské řízení škol. V Brně se vysokoškoláci v 16:00 sešli v rámci akce S vášní pro vzdělání. Na náměstí Svobody demonstrovali „lásku k veřejnému vysokoškolskému vzdělání“ hromadným polibkem. Zatímco dnešní program sliboval spíše odlehčené akce, v Ústí nad Labem se sešlo zhruba 400 studentů. Zástupci jejich akademického senátu vyzvali ministra Josefa Dobeše k demisi.

Reformní zákony by podle mladých vědců daly politikům nad vysokými školami moc. Mohli by si pak například zvát rektory „na kobereček“. Resort proto vědci přejmenovali na ministerstvo šikany, mučení a týrání (MŠMT). „Miluju reformu! Miluju Dobeše!“ vykřikovali ve scénce mladí vědci v rektorských talárech s maskami Karla IV., Tomáše Garrigua Masaryka a Františka Palackého. Reprezentovali tak Univerzitu Karlovu, Masarykovu univerzitu v Brně a olomouckou Univerzitu Palackého. Rektory bičem a obuškem popoháněl člověk s maskou Dobeše, poté si od nich nechal leštit boty.

Happeningu přihlíželo asi 15 mladých vědců. Reforma podle nich omezí akademické svobody. Badatelé se navíc obávají, že po univerzitách by byla na řadě Akademie věd. „Studenti, kteří vychází ze škol, potom spolupracují s Akademií věd, stávají se z nich vědečtí pracovníci. Kvalitní vědecký pracovník musí mít dobrý základ. Jestliže se z vysokých škol stanou touto reformou v podstatě prodejny s diplomem, tak nebudeme mít vědce,“ řekla ČT místopředsedkyně spolku Michaela Vojtková.

Studenti se ministra nedočkali ani v Ústí, omluvil se

Vysokoškoláci z ústecké univerzity čekali na protesty až na dnešní den, aby jejich názory mohl ministr Josef Dobeš slyšet osobně. Dnes měl totiž přijet na dlouho plánovanou návštěvu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Nakonec se ale omluvil. Na úvod demonstrace studenti symbolicky ukřižovali univerzitní vzdělávání. Podporu jim vyjádřil i děkan filozofické fakulty Aleš Havlíček. Zástupci studentské komory akademického senátu fakulty uvedli, že považují za nejlepší řešení odstoupení ministra Dobeše.

Antonín Kadlec, organizátor protestů:

„Školné ale není zásadní problém, ani jím není samotná reforma, ale její podoba. Chceme poukázat na to, jak se s námi jedná, nechceme nikoho nikam tlačit, ale žádáme zachování současných svobod.“

Vedení ústecké univerzity přitom kritizovanou reformu spíš podporuje. „Vedení UJEP se staví k reformě pozitivně. Změny vysokoškolského zákona vítá, avšak je si vědomo také skutečnosti, že návrhy nejsou ve všech oblastech dokonalé a je třeba o nich ještě jednat,“ uvedla mluvčí UJEP Jana Šiková. V Ústí nad Labem studuje na osmi fakultách asi 12 000 lidí, do protestů se ale zapojila jen filozofická fakulta.

Demonstrace před ministerstvem školství
Zdroj: ČT24

V Praze se budou během dneška konat přednášky a diskuse na ČVUT nebo na Filozofické fakultě UK. Na FAMU se budou promítat filmy. Studenti v Brně se sejdou v 16:00 na náměstí Svobody k hromadnému polibku, kterým chtějí vyjádřit lásku ke svým školám.

Proti reformám ve středu v celé ČR demonstrovaly tisíce lidí. Do hlavního města se sjely studenti z Ostravy, Českých Budějovic nebo Plzně. Právě toho, že podle nových pravidel budou do chodu univerzit víc mluvit politici a byznysmeni, se studenti bojí nejvíc.

Premiér Petr Nečas (ODS) v reakci na protesty řekl, že vláda bude o chystaných změnách ještě jednat s rektory a zástupci studentů. Návrhy zákonů by měl kabinet dostat na stůl do několika týdnů.