Besser si koupil dům za 9 milionů

Praha - Někdejší ministr kultury Jiří Besser koupil na konci loňského roku dům v Berouně za víc než devět milionů korun. Podle jeho majetkového přiznání ale příjmy a hypotéka pokryly jen dvě třetiny ceny. Zbytek Besser údajně zaplatil z peněz manželky Blanky Kosinové, něco prý měl taky ušetřené. Bývalý ministr kultury musel v prosinci rezignovat kvůli tomu, že nepřiznal podíl ve firmě, přes kterou koupil byt na Floridě.

Dům i s vybavením stál exministra 9,1 milionu korun. Ve svém středečním vydání to napsal deník Insider s tím, že informace pocházejí z Besserova majetkového přiznání za uplynulý rok. Besser požádal o zápis nové nemovitosti do katastru 28. prosince. Dvanáct dní předtím rezignoval na post ministra kultury.

Podle Insideru stál dům 7,8 milionu korun, dalších 1,3 milionu zaplatil exministr za vybavení. V majetkovém přiznání uvedl, že část ceny hradí z hypotéky ve výši 4 miliony korun. Jako příjmy za rok 2011 přitom uvedl prodej obrazu za 850 tisíc korun, stejnou částku získal i z ukončeného kapitálového životního pojištění. Jako svatební dar pak vykázal 300 tisíc korun.

O tom, kde vzal chybějích 3,1 milionu korun na dům, se Besser původně odmítl s deníkem bavit. „A vám je do toho co?! Vy jste nějaká inkvizice?“ reagoval. Později ale přiznal, že dům platí i z peněz manželky, která podle něj prodává třetinu domu v Praze. „Také jsem měl nějaké peníze na kontech, které jsem měl přiznané,“ dodal.