Při zatýkání lupičů byli zraněni dva policisté

Halámky/Gmünd (Rakousko) - Při zatýkání dvojice lupičů u hraničního přechodu Halámky byli zraněni dva policisté, jeden z nich středně těžce. Lehké zranění utrpěl i jeden ze zlodějů. Druhý lupič utekl do Rakouska, kde ho rakouští policisté po několika hodinách dopadli.

Policie dvojici překvapila při vykrádání free shopu mezi bývalými celnicemi na hraničním přechodu Halámky. Jeden ze zlodějů po příjezdu policie utekl do lesa, odkud zamířil na rakouskou stranu hranice. Jeho komplic, který zůstal na místě, na policisty zaútočil.

„Tříčlenná policejní hlídka monitorující příhraniční oblasti z důvodu opakovaných vloupání do prodejen zaregistrovala dnes kolem třetí hodiny ráno u jedné z prodejen zhasnutí světelných reklam. Prodejnu právě opouštěli dva pachatelé a nakládali lup do dvou vozidel. Muži byli maskovaní kuklami a na výzvy policistů, aby zůstali stát, nereagovali. Podle prvotních informací během výzvy jeden z pachatelů se zbraní zaútočil na policistu. Policisté následně použili služební zbraň,“ uvedla policie na svých stránkách.

  • Vykradený obchod zdroj: Policie ČR
  • Auto lupičů zdroj: Policie ČR

Po uprchlém muži čeští policisté ihned vyhlásili pátrání. Jejich rakouští kolegové ho dopadli zhruba čtyři hodiny po vloupání, několik kilometrů za hranicemi v Gmündu. Podle české policie se pachatelé na vloupání důkladně připravili. Do stěny dřevostavby si vyřezali motorovou pilou vlastní vchod. Na příjezdové cestě k prodejně porazili přes silnici strom, aby zablokovali příjezd vozidel. Přivolaní záchranáři pak měli problém dostat se ke zraněným. Okolnosti celého zákroku prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Oba pachatelé jsou české národnosti, nepocházejí ale z jihočeského kraje. Podle rakouské policie je na útěku ještě třetí osoba, jejich čeští kolegové ale trvají na tom, že pachatelé byli pouze dva.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)