Školské odbory: Škrty budou znamenat propuštění 17 tisíc učitelů

Praha – Úsporný plán ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by údajně do roku 2014 připravil školství až o 15 miliard korun. S prognózou dnes přišly školské odbory. Škrty se podle nich navíc dotknou i personální oblasti – propuštěno by podle odhadu odborářů mělo být kolem 17 tisíc lidí. V takovém případě školské odbory podle místopředsedkyně Markéty Vondráčkové nevylučují protesty.

V celé kapitole školství by ještě letos mělo být škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní a střední školy. Snížení by mělo být formou vázaných výdajů. Do roku 2013 by mělo školství přijít o 4,6 miliardy a v roce 2014 pak o dalších šest miliard, uvedla Vondráčková.

Podle odborářů doporučila porada ekonomických ministrů pro ministerstvo školství propustit v oblasti regionálního školství do roku 2014 celkem 17 tisíc učitelů. Podle Vondráčkové by se škrty teoreticky mohly udělat tak, že by se snížily platové tarify, ale stejně by se tím potřebný objem peněz neušetřil, zřejmě se tedy s navrhovanými škrty bude muset propouštět.

Odboráři chtějí o řešení úspor jednat, víc podrobností sdělí na páteční tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce v příštím roce upravit financování regionálního školství. Plánuje financovat školy podle jejich naplněnosti. Nově by mohly dostávat peníze na ideálně naplněnou třídu, a to například s 24 žáky. Rušení tříd by znamenalo i propouštění. Není zatím jasné, kolika učitelů a dalších pracovníků by se to mohlo týkat.

Telefonát Markéty Vondráčkové a Ondřeje Jakoba (zdroj: ČT24)