Analýzy zjistí, zda mají nemocnice na zvýšení platů

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nechá prověřit hospodaření krajských nemocnic. S odboráři se dohodl na tom, že do konce března jich zkontroluje patnáct. Obě strany chtějí zjistit, proč se v regionech zatím nezvýšily platy lékařů. Prověřovat se budou nákupy zařízení a taky částky, které nemocnice dostaly od pojišťoven. Jako první by se měla kontrolám podrobit ústecká Krajská zdravotní.

Ministerstvo zdravotnictví udělá analýzy pro vybrané nemocnice krajů, zda mají peníze na zvýšení platů. Dělalo je pro fakultní nemocnice, které platy už zvýšily. Kraje tvrdí, že na to od zdravotních pojišťoven nemají. Analýza ukáže, proč krajské a menší nemocnice mzdy nezvýšily a kam jinam peníze daly. „Je potřeba ověřit, zda jsou v krajských nemocnicích prostředky veřejného zdravotního pojištění vynakládány účelně a hospodárně a zda nahlášený nedostatek není jen důsledkem plýtvání,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Šéf lékařských odborů Martin Engel po 2,5hodinovém jednání s Hegerem řekl, že se s ministrem dohodl na kontrolách nemocnic, které o to budou mít zájem. Ministerstvo osloví s nabídkou analýz všechny nemocnice. Když bude mít zájem o analýzy více nemocnic, na další schůzce s ministrem 14. března se dohodnou na 15, kde analýzy provedou. Aktuálně běží v pěti nemocnicích Ústeckého kraje.

Pro vybrané nemocnice ministerstvo udělá „modelaci“ výše úhrad a možné zálohy podle úhradové vyhlášky pro letošní rok. Nemocnice k tomu musejí dát ministerstvu data o nákupech materiálu, léků a služeb a také o investicích v předchozích dvou letech a plánované výdaje pro letošní rok. Ministerstvo je srovná s referenčními cenami.

Data o výkonu, vykázané péči, nákladech a výnosech nemusejí nemocnice chystat samy, mají jen dát souhlas pojišťovnám, že data mohou ministerstvu předat. „Ministerstvo žádá odbory, aby pomohly tato relevantní data bezpodmínečně nutná pro analýzu od nemocnic získat,“ řekl mluvčí. Engel potvrdil, že s tím odbory problém nemají.

Odbory trvají na plnění platových slibů memoranda, které loni podepsaly s vládou. Chtějí, aby analýzy byly hotovy do konce března, pak budou výsledky analyzovat a na sněmu lékařských odborů 24. dubna se k nim vyjádří. Pokud nebudou odboráři spokojeni, mohli by se na sněmu dohodnout i na podobě protestů.

ČSSD i Věci veřejné podporují zákon o platech lékařů

Ministerstvo částečně vinu svaluje na nepříznivý vývoj ekonomiky. Premiér Petr Nečas se s odboráři domluvil na analýzách toho, zda jsou na vyšší platy lékařů peníze v úhradové vyhlášce. Odboráři tvrdí, že nikoliv, a vyhlášku chtějí změnit. A nechali se také slyšet, že namísto memoranda o zvýšení platů by už propříště chtěli zákon. To podporuje ČSSD i vládní Věci veřejné.

Jiří Štětina (VV):

„Věci veřejné by to podpořily, protože nechceme, aby se opakovala situace, která byla vloni, kdy vlastně hrozilo omezení, výrazné omezení zdravotní péče.“

David Rath (ČSSD):

„Své platové podmínky mají například policisté, vojáci. Proč by totéž nemohli mít pracovníci ve zdravotnictví?“