Při soudu s extremisty nahlásil anonym bombu

Ostrava – Ostravský krajský soud měl vynést rozsudek nad členy tvrdého jádra fanoušků Baníku Ostrava. Anonym ale nahlásil v budově soudu bombu a navíc jeden obžalovaný nepřišel. Soudkyně proto jednání odročila na konec března. Baníkovci jsou souzeni za to, že v roce 2008 zbili v Havířově mladé Romy. Jeden z nich má po poranění hlavy doživotní následky - má mentální problémy a je částečně ochrnutý.

Jestli anonymní telefon s procesem nějak souvisí, zatím není jasné. Soudkyně ale obžalovaným řekla, že by se velmi rozzlobila, kdyby se spojení s nahlášenou hrozbou a projednávanou kauzou potvrdilo. Policie věc šetří, trhavinu nenašli. Anonym volal krátce před osmou z telefonní budky v Paskově na Frýdecko-Místecku. 

Původně bylo souzeno osm lidí. Soud už loni už jeden rozsudek vynesl. Po odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci se ale kauza vrátila před ostravský soud. V případě jednoho odsouzeného ale rozsudek už nabyl právní moci, a tak dnes na lavici obžalovaných mělo usednout jen sedm obžalovaných. Přišli k soudu jen dva. Josef Navrátil a mladík, kterému v době útoku nebylo 18 let. Kvůli němu je hlavní líčení neveřejné. Čtyři z nepřítomných soudu doručili žádost, aby se jednalo v jejich nepřítomnosti. Jediný, kdo to neudělal, byl Karel Takáč, a proto soud nemohl pokračovat. 

Ostravský soud už před rokem za rasově motivované těžké ublížení na zdraví třem z osmi obžalovaných uložil nepodmíněné a třem podmíněné tresty a dva muže obvinění zprostil. Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a vrátil k dalšímu řízení.

Skupina pravicových radikálů podle obžaloby začátkem listopadu 2008 napadala Romy, které potkala. Honili je po celém Havířově. Nejhůře dopadl patnáctiletý mladík, kterého násilníci zbili tak, že nebýt rychlého ošetření, zemřel by. Utrpěl poranění hlavy a následky má dodnes. Jednoho Roma zachránila skupinka ukrajinských dělníků, kteří se útočníkům v hotelovém domě postavili.

Telefonát Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)