Zloději s motorovou pilou obviněni z pokusu o vraždu policistů

České Budějovice – Dva lupiči, kteří rozpoutali čtvrteční přestřelku s policisty u hraničního přechodu Halámky na Jindřichohradecku, čelí obvinění z pokusu o vraždu, krádeže a poškození cizí věci. Událost se stala u tamního obchodu, když je hlídka překvapila přímo při vykrádání prodejny. Při následné přestřelce byli zraněni dva policisté a jeden ze zlodějů.

„Proti jednomu z nich je vedeno řízení jako proti uprchlému, protože zatím zůstává zadržen policií v Rakousku a k nám bude převezen asi až za pár dnů,“ řekl o obvinění mužů z Frýdecko-Místecka jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Policie navrhla muže, jenž byl při přestřelce zraněn a je nyní v české nemocnici, stíhat vazebně. „Kriminalisté oba muže viní, že při svém přistižení ve vyloupené prodejně neuposlechli výzev policistů, aby se vzdali. Namísto toho v úmyslu zmařit zákrok policistů a zakrýt svoji trestnou činnost i s úmyslem usmrtit zakročující policisty na ně zaútočili,“ dodal Matzner.

Policisté, kteří obviněné přistihli při činu, jsou z jindřichohradeckého oddělení. Zloději se snažili z obchodu ukrást především cigarety. Na místo přijeli dvěma vozy bez registračních značek a vzhledem k tomu, jak byli na akci připraveni, policisté nevylučují to, že mohli mít poblíž i další komplice.

Policie překvapila dvojici mužů maskovaných kuklami ve chvíli, kdy nakládali ukradené zboží do aut. Na výzvy policistů, aby zůstali stát, ale nereagovali. Podle Matznera při výzvě jeden z podezřelých zaútočil na policistu nejprve sekerou, kterou měl ve voze, a následně se začalo i střílet. Policisté pak použili služební zbraň. Jeden z údajných zlodějů přitom utekl do lesa, druhého zadržel jeden z policistů, uvedl mluvčí na webu. Po uprchlém muži čeští policisté ihned vyhlásili pátrání, do kterého se zapojili i jejich rakouští kolegové.

Podle Matznera se podezřelí na vloupání připravili, do stěny prodejny vyřezali motorovou pilou vchod. Na příjezdové cestě k prodejně porazili přes silnici strom, aby zablokovali příjezd vozidel, popsal událost mluvčí. Oba muži pocházejí z Moravskoslezského kraje. „Patrně se jedná o takzvané nájezdníky, kteří vyrazí na druhý konec republiky, vykradou tam obchod a zase zmizí,“ dodal Matzner.